Most vegyen napelemes rendszert! - elkerülhetetlen a drágulás a napelemeknél

most-vegyen-napelemes-rendszert

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Nemcsak nemzetközi, hanem a hazai napelemes piacon is további áremelkedésre lehet számítani az elkövetkezendő időszakban, ami több okra is visszavezethető. Ugyanakkor azt is érdemes kihangsúlyozni, hogy az állami és uniós támogatásoknak, a folyamatosan növekvő energiaáraknak köszönhetően továbbra is az egyik legkedvezőbb befektetésnek tekinthető egy napelemes rendszer.

ÁTALAKULÓBAN AZ EDDIGI TRENDEK

Az elmúlt évtizedben a napelemek piacán leginkább a folyamatos árcsökkenés volt jellemző, hiszen egyre több gyártó jelent meg, és a panelek tömeggyártása is megindult. Most viszont ennek a trendnek vége, és megindult az áremelkedés. A napelemárak alakulása azért is fontos, mivel a rendszerek bekerülési értékének tetemes részét a modulok adják. Ennek ellenére maga a technológia feltételezhetően még továbbra is népszerű és versenyképes marad. Néhány világpiaci elemző szervezet az áremelkedések miatt óvatosabb becsléseket tett a telepítésre kerülő teljesítmények kapcsán, de még így is jelentős lesz a növekedés a tavalyi évhez képest.

Image removed.
A NAPELEMEK ÁREMELKEDÉSÉT KIVÁLTÓ OKOK

Elsősorban a drágulást az okozza, hogy a napelemeket alkotó anyagok esetében globálisan hiány lépett fel. Ilyen anyag például a szilícium, az üveg és az alumínium. A kérdés most valójában az, hogy ezeknek az alapanyagoknak az áremelkedése meddig tart! A probléma kezelése érdekében a napelemes piacon domináns kínai gyártók és alapanyag-előállítók ugyan folyamatosan növelik kapacitásaikat, de a napelemek iránti kereslet továbbra is felülmúlja a kínálatot. Az árak alakulásába a koronavírus is jelentősen beavatkozott. A gyárleállások, a korlátozott mobilitás mind-mind negatívan hatott a piacra. Az ellátási láncban jellemzővé vált a – napelemek szállítását is szolgáló – konténerhiány. 2021. első félévében nagyjából 20%-kal emelkedtek a napelempanelek árai. A hazai piaci szereplők az áremelkedést kezdetben csak átmenetinek gondolták, de úgy tűnik, hogy ez a tendencia a második félévben sem változik a már említett indokok tartós fennállása miatt. Ami tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy nemcsak a napelemeknél, hanem a tartószerkezetet alkotó fémeknél is drágulás tapasztalható. A fémek piacán rendkívüli mértékben elszálltak az árak, ami viszont megállíthatatlannak tűnik. Az invertereket egyelőre nem érintette a drágulás, viszont a globálisan jelentkező chiphiány lehet, hogy ezen termékek körébe is begyűrűzik!

Image removed.

MÉG MOST ÉRDEMES NAPELEMES RENDSZERBE FEKTETNI

A hazai napelemes piac jeles képviselőjeként, mi az EU-Solarnál úgy gondoljuk, hogy most érdemes lépniük azoknak, akik napelemes rendszer vásárláson gondolkodnak! Egyrészt a fent felvázolt drágulás lehet motiváló tényező, másrészt pedig a most elérhető támogatási lehetőségek. Az Otthonfelújítási Támogatás keretében akár 50%-os, míg a novembertől megjelenő lakossági napelemes pályázat keretében 100%-os támogatásban részesülhetnek a lakosság bizonyos célcsoportjai. Ezek pedig olyan egyedi lehetőségek, amikre korábban nem volt példa, és vélhetően a jövőben sem lesz. Így arra bátorítunk mindenkit, hogy hozzon egy megfelelő döntést, és tegye önfenntartóvá és környezetbaráttá otthonát!