Megszűnik a napelemek áfája Horvátországban

afamentesse-valnak-a-napelemek-horvatorszagban

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Jelentősen csökken többek között a tűzifa és a brikett általános forgalmi adója Horvátországban, a napelemek pedig áfamentessé válnak - jelentette be a napokban az illetékes miniszter.

Áfamentes lesz a napelem Horvátországban, a kormány a napokban fogadta el az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Ahogy Marko Primorac pénzügyminiszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette, nemcsak a napelemek esetében lesz változás, hanem a faforgács, a pellett, a brikett és a tűzifa általános forgalmi adója is csökken, egészen pontosan 5 százalékra.

A tárcavezető hozzátette, a fenti termékeken kívül a távhőszolgáltatás áfája is 5 százalékos szintre mérséklődik, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat is. A törvényjavaslatot a parlamentnek még el kell fogadnia, ezután lép hatályba, és 2023. március 31-ig lesz érvényben.

A horvát kormánynak az idei évben nem ez volt az első energiaszektort érintő döntése. Áprilisban hosszú távon 25 százalékról 13 százalékra csökkentették a lakossági gáz áfáját, az április 1-jétől jövő március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra. Igaz, a villamosenergia áfája maradt 13 százalék, de az energiadrágulás és az attól elmaradó áremelés különbözetét a Horvát Elektromos Művek vállalta át. A gázártámogatás a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat is érintette, egy meghatározott fogyasztásig, utalványos rendszerben. A későbbiekben további változások várhatók, amelyek már a nagyobb vállalatokat is érintik.

 

(Forrás: portfolio.hu)