Magyarországon is úszhatnak a napelemek

magyarorszagon-is-uszhatnak-a-napelemek

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Már több alkalommal is írtunk a vízen lebegő napelemes rendszerekről, és most úgy tűnik, hogy ez a technológia is honosításra kerül. Bár a hagyományos fotovoltaikus rendszerekhez képest az úszó napelemparkok (FPV - floating solar PV) jelenleg magasabb költségekkel, külső finanszírozási akadályokkal, valamint az üzemeltetési és karbantartási tapasztalatok hiányával jellemezhető, mégis óriási potenciál rejlik ebben a telepítési formában.

10 GW-NYI ÚSZÓ NAPELEM-KAPACITÁS 5 ÉVEN BELÜL

Szakértők úgy vélik, hogy az elkövetkezendő években fellendülés jöhet az úszó napelemparkok globális piacán, és ennek eredményeként 5 évben belül akár a 10 GW-os kapacitást elérheti ezek összesített teljesítménye. Jelenleg már több mint 60 országban üzemel, vagy van folyamatban ilyen jellegű beruházás. Kijelenthető, hogy még csak a technológiában rejlő potenciálok felmérése tart, így a hagyományos rendszerekhez hasonló elterjedésük még várat magára. A Világbank-csoport által még 2018-ban publikált jelentés szerint hatalmas lehetőség van az ilyen típusú napelemes rendszerekben. A szakemberek megvizsgálták a telepítésre alkalmasnak vélt vízfelületeket, és arra a következtetésre jutottak, hogy valamivel több mint 400 GW-nyi kapacitás lenne elhelyezhető a Föld vízfelületein. Ez a mennyiség megfelel a világon 2020 végéig telepített összes szárazföldi naperőmű kapacitás 57%-ának. 

uszo-napelem

PÁR ÉVEN BELÜL AZ ELSŐ MAGYAR FPV IS MEGKEZDHETI A MŰKÖDÉSÉT

Az elemzők úgy gondolják, hogy az FPV technológia térnyerésére elsősorban az ázsiai országok körében lehet majd számítani, de Európában is prognosztizálható az úszó napelemes rendszerek telepítésének fellendülése. Sőt ez a típus nemsokára Magyarországon is megjelenhet! Fejlesztő cégek vizsgálják már a hazai mesterséges tavak naperőművi hasznosítási lehetőségeit. Magyarországon több száz olyan vízfelület található, amely elméletben alkalmas lehet úszó napelemparkok kialakítására. Az FPV rendszerek hazai létesítéséhez azonban még bizonyos szabályozási kérdéseket tisztázni kell, viszont a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy óriási kihasználatlan potenciálok rejlenek ebben a technológiában. Vélhetően a Magyarország által kitűzött klímacélok teljesítéséhez ezekre a lebegő napelemparkokra is nagy szükség lesz, így megfelelő kormányzati nyitottság esetén hasonlóan gyakori látványként jelennek majd meg, mint a hagyományos napelemfarmok.

Kép forrása:  ICHIHARA, JAPAN - APRIL 16: A general view of the Yamakura Dam floating solar plant on April 16, 2019 in Ichihara, Japan. Activated in March 2018 and the largest power plant of its type in Japan, the solar plant was constructed on the surface of Yamakura Dam reservoir and covers over 44 acres of surface area with 50,904 solar modules generating approximately 16,170 megawatt hours (MWh) per year - enough electricity to power approximately 4,970 typical households. (Photo by Carl Court/Getty Images)