Kínai energiaárak: felvirradt a megújulók napja

kinai-energiaarak

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy friss tanulmány szerint Kínában olcsóbb lett a napenergia, mint a hálózati áram, ez pedig növelheti a napenergia ipari és kereskedelmi kilátásait.

A kutatók által elemzett városok mindegyikében ma már támogatás nélkül, a hálózat által szállított olcsóbban épülhetne meg egy napelemes projekt, és mintegy ötödik versenyezhetne a szénalapú energia árával is. Szerintük a hálózati paritás – a „fordulópont”, ahol a napenergia-termelés ugyanannyiba kerül, mint a hálózatból származó villamos energia – a megújuló energiaforrások elterjedésének kulcsfontosságú szakasza.

Míg az olyan nemzetekkel végzett korábbi tanulmányok, mint Németország és az Egyesült Államok, arra a következtetésre jutottak, hogy a napenergia 2020-ra elérheti a hálózati paritást a legfejlettebb országban, egyesek szerint Kínának évtizedeket kell erre várnia.

A Nature Energyben megjelent új tanulmány azonban arra a következtetésre jut, hogy a technológiai fejlődés, a költségek csökkenése és az állami támogatás támogatása kell ahhoz, hogy a hálózati paritás valósággá váljon a kínai nyelvben. Ez többet nem növeli a napenergia felvételét, mondja egy vezető elemző a Carbon Briefnek.

Versenyképes árak, már támogatás nélkül is

A kínai napenergia-ipar gyorsan bővült az 1990-es évek kis vidéki programjaiból a világ legnagyobb fejlesztésévé. Az ország egyszerre a legnagyobb napenergia-termelő és a napelemek legnagyobb telepítője is. A napelemek beépített kapacitása Kínában 2018-ban a globális összteljesítmény több mint egyharmadát tette ki, és ebben az országban adta a világ napelem-kiegészítéseinek felét.

2000 óta a kínai kormány több mint 100 ötletet mutatott be a fotovoltaikus ipar támogatására, emellett a technológiai fejlődés is hozzájárult a napenergia olcsóbbá tételéhez. Ez pedig a napenergiából származó villamos energia költségének csökkenéséhez vezetett, amint azt az alábbi táblázat mutatja.

kinai-grafikon

A grafikon a napenergiából származó villamos energia történelmi kiegyenlített költségét (LCOE) mutatja Kínában. Forrás: Yan et al. (2019).

Jinyue Jan, a Svéd Királyi technológiai Intézet professzora és munkatársai cikkükben kifejtik, hogy ezt a „lenyűgöző” teljesítményt felgyorsították az állami támogatások, de azt is tapasztalták, hogy Kína túlzottan befektet a „redundáns építkezésekbe és a túlzott kapacitásokba”. A szerzők ezt írják: „A közelmúltban a kínai kormány egy fenntarthatóbb és hatékonyabb fejlesztési pályára próbálta vezetni a fotovillamos ipart azáltal, hogy szigorította az ösztönzőket.”

Ez szerintük „válaszúthoz juttatta az ipart”, Kínában viták zajlanak arról, hogy mikor érheti el a napenergia-termelés mindenütt a hálózati paritást. Elemzésükben Yan és csapata Kína 344 városában állami támogatás nélküli ipari és kereskedelmi napenergia-projektek építésének kilátásait vizsgálta, és megpróbálta felmérni, hol érhető-e el az árak kiegyenlítődése. A csapat megbecsülte a napenergia-rendszerek teljes élettartamra szóló árát ezekben a városokban, figyelembe véve a nettó költségeket és nyereséget, beleértve a projektberuházásokat, a villamosenergia-termelést és a kereskedelmi árakat.

Amellett, hogy megállapították, minden vizsgált városban a létesítmények olcsóbb áramot tudnak szolgáltatni, mint a hálózat, a napenergiát a szénnel termelt áram árához hasonlították. Azt találták, hogy a városok 22%-a tud olyan napelemes rendszereket építeni, amelyek olcsóbban képesek elektromos áramot termelni, mint a szén.

A kínai példa világszerte érvényesül

olcsokinai-belso

A munkások napelemeket szerelnek fel egy textilgyár tetejére a kínai Nantongban. Imaginechina Limited / Alamy Stock fotó

napelemes technológia, különösen a kristályos szilícium modulok csökkenő költségei azt jelentik, hogy a kínai tendencia világszerte érvényesül. Májusban a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség(IRENA) azt mondta, hogy a jövő év elejére a hálózati paritás globális normává válhat a napenergia-iparban.

Mivel kimutatta, hogy a napelemes villamos energia ára egyes városokban nagyobb mértékben csökkent, mint másokban, a kutatók azt javasolják, hogy a gyengébben teljesítő városokra irányuljanak – a költségek minimális szinten tartásával, továbbra is támogatást nyújtanak, amikor a legnagyobb szükség van rá.

(Forrás: carbonbriefPONTorg)