Kína 1 hónap alatt 14 GW teljesítménnyel felérő napelemet gyártott

kina-1-honap-alatt-14-gw-teljesitmennyel-felero-napelemet-gyartott

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Eddig se volt kérdés, hogy Kína a napelemek hazája és legfőbb gyártója, de a júniusi termelési adatok megdöbbentették a világot. Az ázsiai óriás 1 hónap alatt annyi napelemet gyártott, hogy azok összteljesítménye elérte a 14 GW-ot. A gyártás azonban nem áll már le idénre, hisz folyamatosak a megrendelések.

1 HÓNAP ALATT 14 GW, FÉL ÉV ALATT 80 GW LEGYÁRTOTT NAPELEM

Kína igazán belehúzott idén a napelempanelek gyártásába, hisz 2021 első félévében 80 GW modul került legyártásra. Ezzel pedig az ország 57%-kal több napelemet állított elő az idei év első felében, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Az elmúlt hat hónap közül is június volt a legkiemelkedőbb, amikor is 14 GW-tal felérő teljesítmény került előállításra. Az adatokat a Luoyang Glass szolgáltatta, akinek a jelentéséből az is kiderült, hogy a rekordnak számító júniusi teljesítményhez 42 000 tonna, az egész félévben pedig 238 000 tonna poliszilíciumot kellett felhasználni. A Kínában előállított napelemek zöme exportra kerül, de igen tekintélyes része kerül az országban is beépítésre. Világszerte „trendjét éli” az ökológiai lábnyom csökkentésének mozgalma, ami magával hozta azt is, hogy globális szinten óriásira nőtt a kereslet a napelemek iránt. Ami valahol nem is csoda, hisz ez a legolcsóbb és leghatékonyabb módja az energia előállításának. 

Image removed.

PIACI AMBIVALENCIA

A piacon az ambivalens érzelmeket főként az váltja ki, hogy hatalmas a kereslet a napelemek iránt, amit a gyártók igyekeznek is kielégíteni, ugyanakkor nagy a hiány is a panelek alapanyagául szolgáló alkotóelemek tekintetében. Az egyik leginkább problémás alapanyag az üveg. Az üveghiány pedig magával hozta annak rendkívüli áremelkedését is. A kínai napelemgyártók pedig már az államhoz is fordultak segítségért. Az energiaüveg-gyártó Luoyang pedig azt is bejelentette a közelmúltban, hogy két új napelemes üveggyártó létesítmény hoz létre Hefeiben és Tongchengben, sőt már megvannak a tervek egy újabb üzem beindítására is Yixing területén. Ez pedig bizakodásra ad okot abban a tekintetben, hogy a növekvő igények kielégítése a jövőben is garantálható legyen. Jelen ismereteink szerint a napelem-technológia az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik, ha nem a legfőbb „Szent Grálja”, így kiemelten fontos, hogy az ellátási lánc stabil maradhasson.