Jövőre tölti be 40. születésnapját Európa legidősebb napelemes rendszere

legidosebb-napelem

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Ez a cikk főként azoknak szól, akik kétkednek a napelemek tartósságában és évtizedeken át tartó szolgálati idejükben. Jelen írásunkban ugyanis bemutatjuk a kontinens legöregebb, máig működő napelemes rendszerét, ami üzemidőben jóval túlmutat a jelenleg piacon forgalmazott panelekre nyújtott garanciaidőn is. Ez pedig azt igazolja, hogy a korai napelemes technológiák is könnyedén képesek évtizedeken át az emberiséget szolgálni.

KÖZEL NÉGY ÉVTIZEDNYI TAPASZTALAT ÁLL MÁR A HÁTA MÖGÖTT

Bár a napelemes rendszerek csak az elmúlt évtizedben kezdtek el igazán elterjedni Európában és hazánkban, már vannak olyan korai beruházások is, amik 35 évet is meghaladó adatokkal segítik a technológia jobb megértését és működését. A kontinens első hálózatra is termelő napelemes rendszerét, a TISO‐10-et még 1982-ben telepítették a Dél-Svájci Alkalmazott Tudományok és Művészetek Egyetemének, a mai SUPSI PVLab épületének tetejére. A napelemek pedig felhelyezésük óta hibamentesen működnek, míg a hozzájuk csatolt invertereket már 5 alkalommal kellett cserélni. A panelek 21,5%-nál jelentkezett évi 0,2 %-os teljesítménycsökkenés, ami megfelelt a gyártó által meghatározott értéknek. Ennek a napelemes rendszernek nemcsak az a különlegessége, hogy közel négy évtizede termeli az áramot, hanem az is, hogy hosszú távú üzemeltetésével rengeteg információt tudott gyűjteni az egyetem. A hatalmas mennyiségű termelési adatot az intézmény kutatóinak összesen két évébe telt feldolgozni. Érdekes összevetni a beruházási költséget is a mai árakkal. A TISO-10 egy 10 kW-os napelemes rendszer, amit körülbelül 284 000 frankból hoztak létre. Akkori árfolyamon mérve nagyjából 32 700 forintba került wattonként a berendezés. A napelemeket az egykori Arco Solar gyártotta, amelyet a Siemens, majd 2007-ben a német SolarWorld vásárolt fel.

napelem

A „MATUZSÁLEM” SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE

A TISO‐10 elektromos elrendezése működése során ugyan többször változott, viszont a berendezést felépítő napelemek együtt öregedtek. Mauro Caccivo, a SUPSI PVLab vezetője szerint a modulok rendkívül, a vártnál is jóval ellenállóbbaknak bizonyultak. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy a TISO-10 több tekintetben is különbözik a piacon napjainkban kapható típusoktól. A svájci egyetem fotovoltaikus rendszerét alkotó napelemek csupán csak 10%-os hatékonyságúak, 35 db monokristályos cellából épülnek fel, a modulok 1219 x 305 x 38 mm-esek és tömegük csupán 4,9 kilogramm. Ebből is láthatjuk, hogy jelentősen eltérnek a mai hagyományos napelemektől. (Aki nem ismerné a ma használatos napelemek főbb tulajdonságait, az korábbi cikkünkből informálódhat azok súlyáról és méretéről.) A napjainkban használt típusok már jóval kifinomultabb technológiát képviselnek, ami még inkább bizakodásra ad okot a napelemek üzemideje tekintetében. Az egyetem szempontjából a TISO-10 teljeskörű felújítása gazdaságosabb lenne, viszont az Európai Bizottság előírta, hogy a napelemes rendszernek 40 éven át működnie kell. Sőt az is elképzelhető, hogy a telepített rendszer élethosszát még további is kitolják!

Kép forrása: https://www.researchgate.net/figure/TISO-10-kW-PV-plant-a-plant-configuration-in-1982-b-plant-in-2010-in-the-new_fig1_256080133