Jelentősen felgyorsulhat a naperőművek engedélyeztetési folyamata

osztonozni-szeretne-a-kormany-a-sajat-celu-energiatermelest

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Felgyorsulhatnak a saját célra telepített lakossági és kkv-s naperőművek ügyintézési folyamatai a kormány tervei szerint, a szaldóelszámolás viszont 2024. január elsejétől megszűnik - erről számolt be Dr. Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium minisztere a Portfolio Energy Investment Forum konferenciáján.

Az ellátásbiztonság megteremtésének fontosságáról beszélt Dr. Palkovics László, Technológiai és Ipari miniszter a Portfolio Energy Investment Forum nyitóelőadásában. E cél érdekében a kormány felülvizsgálja a Nemzeti Energiastratégiát, amelynek során három kiemelt területre fókuszálnak: az egyik a földgáz arányának jelentős csökkentése az energiamixben, a másik az alternatív energiaforrások arányának növelése, a harmadik pedig a növekvő villamos-energiaigény és rugalmasság kiszolgálása.

Számos témában már megszületett a döntés

A kormány egyébként már meg is kezdte a szükséges intézkedéseket a fentiek megvalósítása érdekében. Ahogy a miniszter elmondta, a következő témákban hoztak már döntést:

- Felülvizsgálják a Nemzeti Energiastratégiát, amelyet még idén szeretnének elfogadtatni.

- Vizsgálják a hazai földgázkitermelés lehetőségeit, hogy az éves 1,5 milliárd köbméteres kitermelést 2 milliárd köbméterre növeljék.

- Meghosszabbítják Paks I. üzemidejét. A négy blokkot 2032-2037 között kivezették volna, de jelenleg 20 éves üzemidő-hosszabbítást terveznek Paks I. esetében.

- A Mátrai Erőmű működési lehetőségét is meghosszabbították 2029 végéig, hogy így fokozzák a a szénalapú termelést.

- A napenergia aránya a felhasználásban a vártnál gyorsabban nő, 2030-ig 6 GW kapacitást terveztek, de ez már 2025-ben elérheti a 8,5 GW-ot a csatlakozási szerződésekre alapuló kalkuláció szerint.

Napirenden az engedélyeztetési folyamat gyorsítása

Mindezek mellett számos olyan pont is van, amelyet az energiabiztonsági operatív törzs már tárgyalt, de a kormány még nem döntött róla. Ide tartozik többek között:

- Kiírhatják az akkumulátoros tárolókapacitások támogatását

- A saját célra telepített erőművek az engedélyeztetés felgyorsítása mind a lakossági, mind a kkv és ipari fogyasztók számára. Ez azt jelenti, hogy az ügyintézési időt 30 napról 3 napra rövidítenék le. A háztartási méretű kiesőműveknél (HMKE) azonban a szaldóelszámolás 2024. január 1-től megszűnik a vonatkozó uniós rendelettel összhangban. Palkovics László hozzátette, hogy annál, aki már fent van a hálózaton, nem lesz változás az elszámolási rendszerben.

- Új lehetőségek vizsgálata a szélenergiában. Vannak olyan területek, ahol alacsony szélbiztonság mellett is hatékonyan működtethetők a turbinák.

- A jobb kihasználás érdekében tervet készítenek a biomassza és biogáz lehetőségeiről.

 

(Forrás: portfolio.hu)