Hetven focipályányi úszó napelemfarm Thaiföldön: egy újabb legnagyobb

hetven-focipalyanyi-uszo-napelemfarm-thaifoldon

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Termelni kezdett a világ legnagyobb úszó napelemparkja: a thaiföldi Lam Dom Noi folyón épült, 70 focipályányi létesítmény főleg madártávlatból nyújt grandiózus látványt. Összesen 145 ezer panelből áll, és az egész környezetbarát anyagból készült.

A napelem-fejlesztések újabban olyan ütemre kapcsoltak világszerte, hogy a „legnagyobb” jelző alighanem gyakran előkerül majd a róluk szóló beszámolókban. Most éppen az úszó napelemek kategóriájában avattak új világbajnokot.

Thaiföld 114 ezer gigawatt energiát termel földgázból, miközben a megújuló forrásokból származó energiája csupán 10 százalékos. A fennmaradó részt ma még szénnel pótolják, de ez egyáltalán nem környezetbarát. Ennek az aránytalanságnak a megváltoztatására irányul az úszó napelemfarm.

A 34 millió dollárból épült, összesen 45 megawatt teljesítményű farm hét nagyméretű, fotovoltaikus cellákból álló panelsorozatot tartalmaz. A farm teljes területe körülbelül 70 focipálya méretének felel meg. A napelempark egy hatalmas víztározóban helyezkedik el, amelynek az egy százalékát foglalja el.

A panelek a thaiföldi szakhatóság szerint környezetbarát anyagból készültek, a vízfelület pedig lehetővé teszi, hogy a panelek ne melegedjenek fel túlságosan. A szakemberek szerint a hűtés miatt a vízen úszó panelek 15 százalékkal hatékonyabbak, mintha a szárazföldön telepítették volna őket.

A szakhatóság azt tervezi, hogy a napelemparkot a nyilvánosság előtt is megnyitja, hogy felkeltse az érdeklődést a technológia iránt.

(Forrás: mnnsz.hu)