Átlátszó napelemek forradalmasíthatják az üvegházi növénytermesztést

atlatszo-napelemek-termelhetik-az-energiat-a-jovoben-az-uveghazaknak

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az üvegházak fűtése és a pótmegvilágítás komoly energiafogyasztással jár. A fenntarthatóság és a költséghatékonyság szempontjából is jó lenne, ha ezt az igényt megújuló forrásból származó energia fedezné. Erre jelenthet megoldást az átlátszó napelem.

A Michigan-i Egyetem kutatói kimutatták, az üvegházi növénytermesztésben az energiafogyasztás a második legnagyobb működési költség, ami nem is csoda, hiszen a termelés alapvető feltétele a kontrollált klíma és a megvilágítás. Azonban ahogy a Magyar Nemzet írja cikkében, a kutatók már dolgoznak azon, hogy a fosszilis energiahordozókat megújulókra cserélhessék a kertészetek. 

Egy londoni, nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano megalkotta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem befolyásolja a növények fényellátottságát és fejlődését.

Az új fejlesztésű napelem rugalmas, tartós és környezetbarát biopolimerekből készül, ami több szempontból is előnyös lehet a kertészetek számára. Az Észak-Karolina Állami Egyetem és a NextGen Nano által végzett kísérletek alapján a napból érkező fény spektrumának szabályozásával manipulálható a klorofilltartalom a növényekben, ezzel optimalizálva a fejlődésüket, miközben villamos energiát termelnek, amivel az üvegházban termesztéshez szükséges megvilágítást biztosítják. A kísérletek ráadásul nem mutattak szignifikáns különbséget a kontroll és fényáteresztő panelek alatt termelt zöldségek között.

A Magyar Nemzet cikkében megszólaltatta Ledó Ferencet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségalosztályának vezetőjét is, aki elmondta, hogy az említett napelem még kísérleti fázisban van, és mielőtt a kertészetek használni kezdenék, több kérdésre is meg kell találni a választ. Ilyen például az, hogy mekkora a napelemek természetesen fényáteresztő képessége, vagy az, hogy a téli időszakban, mennyi energiát tud termelni, mennyi idő alatt térül meg a befektetés. 

 

(Forrás: magyarnemzet.hu)