10 év alatt 40-szeresére nőtt a napelem-kapacitás az USA-ban

USA-napelem-kapacitas

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Nemcsak Kínában, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is robbanásszerű változás történt az elmúlt 10 évben a napenergia iparágban. Ez azért is örvendetes, mert az „ázsiai óriás” mellett az USA az a gazdaság, amelyik a károsanyag-kibocsátás döntő részéért felelőssé tehető. Amennyiben ez a két nagyhatalom továbbra is így halad az energiatermelés kizöldítésében, akkor valós cél lehet a jövőben a fenntartható fejlődés. Jelen cikkünkben az Egyesült Államok elmúlt évi statisztikáit vesszük górcső alá, és elemezzük az eddig elért eredményeket a napelemes rendszerekre fókuszáltan.

8 894 MW-NYI ÚJ NAPELEM-KAPACITÁS 1 ÉV ALATT

Az Amerikai Tiszta Energia Társaság (American Clean Power Association, ACP) jelentéséből (Clean Power Annual) kiderült, hogy az USA óriási bővítéseket hajtott végre az elmúlt években a napelem-kapacitások tekintetében.  Az Egyesült Államokban 2020-ban az összesített napelem-teljesítmény 40-szerese volt a 2010-es értéknek. Csak tavaly 8 894 MW-nyi új napelem-kapacitás létesült. Az eredményeket látva Heather Zichal, az ACP vezérigazgatója úgy véli, hogy az USA jó úton jár a zöld energiaátállás terén, vagyis az alapvetően szén-hidrogénekre épített gazdaság alternatív energiatermelési módokkal történő átalakításában. Zichal továbbá azt is kiemelte, hogy bízik abban, hogy a struktúraváltás ellenére a megújuló energia szektor megfelelő számú munkahelyet biztosít majd azok számára, akik a hagyományos energiahordozók kitermelésével és feldolgozásával foglalkoznak. A tavalyi évben az USA 26 GW-nyi új megújuló kapacitást helyezett üzembe, amely magába foglalja a napelemparkokat, a szélerőműveket és az energiatárolós rendszereket is. Ezzel az Egyesült Államok összesített alternatív energiatermelési és -tárolási kapacitása elérte a 170 GW-ot. További jó hír, hogy az országban az újonnan létrehozott áramtermelő beruházások 78%-át már a szél- és napelemes erőművek adták. A jelentésből még az is kiderült, hogy az újonnan létrehozott 26 GW-os kapacitás mögött vállalati kereslet állt. Ez pedig új rekordot jelent, mivel a tavalyi évben a vállalati szektort képviselő felvásárlók több mint 10,41 GW-ra kötöttek szerződéseket, ami szinte megegyezik a közmű vállalatok által adott megbízások értékével (10,85 GW). A tavalyi év statisztikái szerint a megújuló energia iparág az Egyesült Államokban 415 000 főnek biztosított megélhetést, és 334 milliárd USD befektetést jelentett. 

napelem-szeleromu

TOVÁBBI STATISZTIKAI MUTATÓK AZ USA-BÓL

A jelentés igencsak bizakodó a további növekedés tekintetében, ami nem is véletlen, hiszen jelenleg is 90 GW-nyi új napelemes és szélerőművi projekt áll fejlesztés alatt. A dinamikus növekedéshez az is hozzájárul, hogy a szél- és a napenergia általi energiatermelés az ország szinte minden pontján minden más energiaelőállítási módnál alacsonyabb költségekkel jár. Az elmúlt 10 évben a napelemes technológiák beruházási költségei 90%-kal, a szélerőműveké pedig 71%-kal esett vissza. Amennyiben a beépített kapacitásokat tagállamokra bontottan vizsgáljuk, akkor azt mondhatjuk, hogy egyértelműen Texasé a vezető szerep a tiszta energia kapacitások tekintetében 37 443 MW-tal, őt követi Kalifornia 20 354 MW-tal, majd Iowa 11 394 MW-tal, Oklahoma 9 395 MW-tal és Kansas 7 058 MW-tal. 2020-ban is Texasban telepítették a legtöbb megújuló energián alapuló erőművet (6 320 MW), de ugyancsak jelentős mennyiségű kapacitás jött létre Kaliforniában (2 193 MW), Floridában (1 267 MW), Iowában (1 218 MW) és Oklahomában (1 182 MW) is.