2021-ben is meghirdetik a METÁR-tendert

metar-tender

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) idén is meghirdeti a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző METÁR-tendert. Az új pályázattal pedig ismét jelentősen bővülhet Magyarország naperőmű-kapacitása, mellyel az ország ismét közelebb léphet a 2030-ra kitűzött klímacéljai felé.

EGYRE NÉPSZERŰBB A METÁR-TENDER

A korábbi kötelező átvételi rendszert (KÁT) 2017. január 1-jén váltotta fel a METÁR, amely az eddigi két alkalommal nagy népszerűségnek örvendett.  A tervek szerint 2017-2026 között összesen 45 milliárd Ft támogatást osztanak ki zöld energia termelésére. A MEKH idén, 2021-ben is két kategóriában írja ki a megújuló energiatermelés ösztönzését célzó pályázatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium közreműködésében. A 3. METÁR-tender keretében évi 450 millió forint új támogatás osztható ki maximum 300 GWh áramtermelésre. A kisebbik kategóriában (0,3 – 1 MW között) évi 200 millió Ft-os támogatási összeggel évi 50 GWh mennyiség kerül kiosztásra. A nagyobb kategóriában 20 MW-ig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőművek támogatására, ahol évente 250 GWh megtermelt energia után összesen évi 250 millió Ft támogatás kapható. A tenderre az ajánlatokat 2021. július 1-30. között lehet benyújtani a kiírásban meghatározott formai és tartalmi követelmények szerint. A projektek végrehajtására 3 év áll rendelkezésre. Image removed.

EDDIGI TAPASZTALATOK ÉS CÉLOK

Az eddigi két METÁR-tender eredményeit figyelembe véve a támogatott beruházások nyomán évente 536 GWh-nyi villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg. A létrehozott napelemparkok segítségével éves szinten 250 000 háztartás villamosenergia-igénye válik biztosítottá. Az új tender pedig tovább bővíti majd ezt a kört. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős az áresés a meghirdetett tenderek között, ami elsősorban a kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhető. A tavalyi METÁR-tenderen például a korábbihoz képest 47%-os árcsökkenést sikerült átlagosan elérni. Szükség is van arra, hogy a napelemfarmok száma dinamikusan növekedjen, hiszen Magyarország célul tűzte ki, hogy energiatermelésének zömét (90%-át) az atomenergiára és megújuló energiatermelésre (főként napelemparkokra) alapozott technológiák adják majd. Az ezirányú fejlődés pedig jól látható, hiszen a tavalyi év végén már a napelem-kapacitás elérte a 2000 MW-ot. Horváth Péter János, a MEKH elnöke a tender kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabályozói oldalt a rohamosan bővülő napelempark-kapacitás igen komoly kihívások elé állítja. A villamosenergia-hálózat biztonságos üzemeltetése érdekében nélkülözhetetlen a folyamatos fejlesztés, valamint a megújuló és hagyományos energiatermelési technológiák összhangjának megteremtése.