Változhatnak a légi közlekedésre vonatkozó szabályok

repulogep-uzemanyag-fenntarthatosag-europaiunio

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A fenntartható üzemanyagok elterjedését növelné a légi közlekedésben az Európai Unió. A témával kapcsolatban a napokban jutott ideiglenes megállapodásra az Európai Tanács és az Európai Parlament.

A repülés nem éppen környezetbarát utazási mód, az iparág felel az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csaknem 5 százalékáért. A cél a légi közlekedés fenntarthatóbbá tétele, elsősorban a kisebb környezeti hatással bíró üzemanyagok használatának elterjedésével.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament a napokban éppen erről kötött ideiglenes megállapodást. Ahogy a Portfólió cikke írja, az egyezség értelmében 2025-től kezdődően a légi közlekedésben használt üzemanyagok legalább 2 százalékának zöld üzemanyagot kell tartalmaznia. Ez az arány ötévente emelkedne, 2030-ban 6, 2035-ben 20 százalékra. Végcélként pedig azt fogalmazták meg, hogy a fenntartható üzemanyagok aránya 70 százalékos legyen az üzemanyag keverékekben.

A fenntartható repülőgép-üzemanyagoknak mezőgazdasági maradékokból, algákból, biohulladékból, használt étolajból vagy bizonyos állati zsírokból, valamint a hulladékgázokból és műanyaghulladékból előállított újrahasznosított, vagy szintetikus anyagokat kell tartalmaznia.