Szilveszteri tűzijáték: gyönyörű, de borzasztóan környezetszennyező

szilveszteri-tuzijatek

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Bár az év utolsó napján erre valószínűleg senki sem gondol, de rendkívül rossz hatása van az egészségre a szilveszteri petárdázásnak és tűzijátéknak; és nem csak akkor, ha a kezünkben robban: a pukkantgatás jelentősen megnöveli a levegőben szálló finompor mennyiségét.

A németek szilveszter éjjelén 5000 tonna finom port juttatnak a levegőbe tűzijátékokkal – ez a közúti közlekedés okozta teljes évi mennyiség egyötödének felel meg – derül ki a helyi környezetvédelmi hatóság adataiból. A légszennyezettség ilyenkor Magyarországon is jelentősen megnövekszik – mondta a Levegő Munkacsoport elnöke.

Nemzetközi vizsgálatok sora bizonyítja, hogy a tűzijátékok és a petárdák széles körű használata rendkívüli mértékben szennyezi a levegőt – hívta fel a figyelmet Lukács András. A Levegő Munkacsoport elnöke hozzátette: az eszközök égésekor, felrobbanásakor erősen szennyező anyagok, nehézfémek és más mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe.

A szakértő azt is kiemelte: ezek az anyagok hosszabb ideig megmaradnak a levegőben, utána pedig leülepednek a talajra, így azt is szennyezik. Ezek a vegyületek számos megbetegedést okozhatnak, például asztmát, de hosszú távon akár daganatos betegséget is. Szerinte egészségügyi és környezetvédelmi okokból rég be kellett volna tiltani a tűzijátékokat és a petárdákat.

A szennyezettség ideje a pirotechnikai eszköztől és az időjárási viszonyoktól is függ. Ha a szél kifújja a szennyezőanyagokat, az általában a globális környezetnek nem jó, de az emberek egészségének, akik ott vannak a közelben, igen. A szakértő azt javasolja, ha már használjuk, tartózkodjunk legalább minél távolabb a tűzijátékoktól, és lehetőleg minél kevesebbet menjenek ki az utcára szilveszterkor és az azt követő napokban.

A szennyezett levegő ingerli a légutakat, különösen a kisgyerekeket, az időseket és a krónikus betegségekben, elsősorban a tüdő-, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket érinti.

(Forrás: infostartPONThu; címlapfotó: AFP/Getty)