A streamelés sokkal szennyezőbb, mint a bakelit – zenehallgatás környezettudatosan?

a-streameles-sokkal-szennyezobb-mint-a-bakelit

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Hogyan hallgassunk zenét környezettudatosan? – A kérdés már önmagában is érdekes, de legfőképp nem lehetetlen! Talán sokan nem gondolnák, de miközben a zenehallgatás a digitalizácó jóvoltából sokkal olcsóbbá vált a felhasználók számára, a zeneipar környezeti lábnyoma a duplájára nőtt az utóbbi évtizedekben – derül ki a Greendex és a Pannon Egyetem honlapján publikált cikkekből.

A zene ára (The Cost of Music) című jelentés szerint az utóbbi évtizedekben egyre olcsóbban jutnak hozzá a fogyasztók kedvenc zenei felvételeikhez, de közben a zeneipar egyre nagyobb mértékben járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a szén-dioxid-emisszióhoz, és így közvetve a globális felmelegedéshez, klímaváltozáshoz.

A megváltozott zenehallgatási szokások hatással vannak a környezetet érő terhelésre is – derül ki a Glasgow-i és az Oslói Egyetem közös tanulmányából. A jó hír, hogy a zeneipar műanyag-felhasználása a töredékére csökkent. A szén-dioxid-kibocsátás a zenestreamelés ugrásszerű elterjedése miatt viszont minden korábbinál magasabb.

Az Egyesült Államokban például 1977-ben, a vinillemezek népszerűségének csúcsán, 58 millió kilogramm műanyagot használt fel a lemezipar. 2000-ben, a CD-eladások csúcsán 61 millió volt ez a szám, ami 2016-ra, az internetes zeneterjesztés miatt 8 millióra esett vissza.

Tehát a műanyaggyártással kapcsolatos környezeti terhelés jelentősen csökkent, azonban az egyre népszerűbb és egyre olcsóbb online zenehallgatásnak, digitális zenevásárlásnak (Spotify, Apple Music, YouTube, Amazon stb.), a vele összefüggésben lévő adattárolásnak, adattovábbításnak nagy az ára.

A kutatók számításai szerint az Egyesült Államokban 1977-ben 140 ezer, 1988-ban 136 ezer, 2000-ben 157 ezer tonna üvegházhatású gáz kibocsátása volt köthető a zeneiparhoz, napjainkban 350 ezer kilogramm kibocsátásáért feleltek az áramzabáló streamingszerverek.

Szerencsére a környezetvédelem iránt a zeneiparban is egyre nagyobb igény mutatkozik nemcsak a szolgáltatók, de a zene megalkotói és a felhasználók/fogyasztók részéről is. Ennek formája megjelenik például:

  • alternatív hangszerek készítésében újrahasznosított palackokból,
  • elektronikai eszközök újrahasznosított műanyagból történő fejlesztésében,
  • a streamelés térnyerésében a CD-kel és más fizikai PVC-tartalmú kiadványokkal szemben,
  • és ne feledkezzünk el az egyre inkább elterjedőben lévő környezettudatos koncertekről, fesztiválokról sem!

De még nagyon nagy út áll előttünk, hiszen ami látszólag környezettudatos megoldásnak tűnik, az lehet, hogy valójában mégsem az. Ki gondolná, hogy a streameléshez használt rendkívül nagy áramigényű szerverek miatt a zeneipar üvegházhatás kibocsátása több, mint kétszeresére emelkedett az elmúlt 40 évben. De ezt is lehet okosan csinálni, csak oda kell figyelni, például úgy, hogy letöltjük kedvenc dalainkat – természetesen kizárólag legálisan! –  elektronikus eszközeinkre, és akkor már tettünk valamit mi is a környezetünkért.

Végezetül egy érdekes infografika a University of Glasgow-tól, mely a zene költségeit mutatja:

zene-belso

 

(Forrás: greenfo.hu, gtk.uni-pannon.hu – CÍMLAPFOTÓ: crat.net)