Robothalak tisztíthatják meg a műanyagtól a vizeinket

a-muanyagszennyezes-napjaink-egyik-legnagyobb-kornyezeti-problemaja

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Lesben áll egy robothal, a mikroműanyagra várva - valószínűleg ebből a rigmusból sláger nem, de valóság még lehet. Kínai kutatók ugyanis terveztek egy robothalat, amivel a tengerekbe, óceánokba kerülő mikroműanyagot szeretnék kiszűrni.

Napjainkban az egyik legnagyobb környezeti problémát a műanyagszennyezés jelenti. A műanyagból készült tárgyak túlnyomó többsége nem bomlik le, hanem milliárdnyi apró darabra esik szét - ezt nevezzük mikroműanyagnak. Ezek az apró darabkák bekerülnek az ivóvízbe, a levegőbe, a talajba, és nemcsak a környezetre, hanem az állatokra és az emberi egészségre is ártalmasak.

A kutatók folyamatosan keresik a megoldást a problémára, számtalan kecsegtető kísérletet végeztek már arra vonatkozóan, hogyan lehetne megkötni ezeket a részecskéket. Most kínai kutatók álltak elő az újabb nagyágyúval - a nagyságát persze nem a méretére kell érteni, hiszen az általuk kifejlesztett robothal nincs másfél centiméter, de ettől még rendkívül hatékonyan köti meg felületén a mikroműanyagokat a Nano Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A tanulmány egyik vezető szerzője, Yuyan Wang szerint hatalmas jelentősséggel bír az, hogy kifejlesztettek egy olyan robotot, amely ilyen precízen válogatja ki, és köti meg a mikroműanyagokat a vízből. Hasonló szerkezetet, tudomásuk szerint, eddig még senki sem alkotott.

A kutatócsoport a természetből inspirálódott a robot tervezésénél. A szerkezetét egy, a kagylóhéj belső oldalán található gyöngyházréteghez hasonló anyag alkotja, amely rugalmasságot és hajlékonyságot biztosít. Ennek köszönhetően a robot pont úgy tud úszni, mint egy igazi hal. A méteréhez képest a sebessége is igen jó, másodpercenként 3 centimétert tesz meg - összehasonlításként a planktonok is nagyjából ennyire képesek. A robot teherbírása is említésre méltó, mert legyen bármilyen kicsi, a felületén akár 5 kilogramm műanyagot is meg tud kötni.

Mikroműanyagra vadászni a tengerben természetesen nem veszélytelen feladat, főleg egy ilyen csöppnyi szerkezetnek. A robothalakat azonban nem kell félteni, hiszen bármilyen sérülés is éri a felületüket, regenerációs képességüknek köszönhetően önmaguk is helyre tudják hozni a károsodást, majd úgy folytatják a munkájukat, mintha mi sem történt volna.

A robothalat egyelőre még csak kísérleti körülmények között alkalmazták, és szükség is van további tesztekre és fejlesztésekre, hogy a valós környezetben is megállj a helyét. A kutatást vezető Wand azonban bizakodó, mert ahogy mondta, hatalmas lehetőségek rejlenek a nanotechnológiában, amelyek még hatékonyabbá tehetik a különféle szennyeződések észlelését megkötését, összegyűjtését.

 

(Forrás: theguardian.com)