A repülés szénlábnyoma: hány fát kellene ültetnünk egy utazás ellensúlyozására?

a-repules-szenlabnyoma

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A turizmus a világ szénlábnyomának 8%-áért felelős, a közlekedés pedig ennek csaknem felét teszi ki. Egy új kutatás feltárta, hogy a brit nyaralóknak hány fát kellene elültetniük ahhoz, hogy 12 hónapon belül ellensúlyozzák repüléseik szénlábnyomát – adja hírül a traveldailymedia.com.

A Good Trip Marketplace tanulmánya a világ legnépszerűbb üdülési célpontjaira az Egyesült Királyságból történő utazás szénlábnyomát elemezte, és megállapította, hogy a Sydney-be repülő briteknek 278 fát kell elültetniük, hogy ellensúlyozzák a légi mérföldeket. A Balira és vissza repülőknek, akik így több mint 1900 kg szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, 193 fát kellene elültetniük ennek ellensúlyozására, míg a Dél-Afrikába és Japánba repülőknek 143 fát kellene elültetniük. Egy New York-i repüléshez 78 fát kell elültetni a 778 kg szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozása érdekében, míg a Dubajba utazó briteknek 77 fát kell elültetniük az utazást követő egy éven belül.

repuloszen-belso

Míg a fák száma a hosszú távú célállomásokra különösen nagy, a csak Európát körbeutazó briteknek is figyelniük kell, hogy nyaralásuk milyen hatással van szénlábnyomukra.

A legtöbb szén-dioxid-kibocsátást a Kanári-szigetekre tartó járatok okozzák, több mint 400 kg-mal – ami 40 fának felel meg. Ezt szorosan követik a törökországi járatok, amelyek 37 fát igényelnének.

Más népszerű nyári üdülési célpontokat tekintve, egy Spanyolországba és vissza repülőút ellensúlyozásához 25, míg a portugáliai nyaralóknak 31 fát kellene elültetniük ahhoz, hogy ellensúlyozzák szénlábnyomukat.

Danny Sullivan, a Good Trip Marketplace alapítója a kutatást kommentálva a következőket mondta: „Nincs jobb, mint nyaralni, de egyre többen ismerik fel az utazás környezetre gyakorolt ​​hatását. Határozottan reméljük, hogy kutatásunk nem riasztja el a briteket attól, hogy külföldre repüljenek, hanem többet gondoljanak arra, hogyan ellensúlyozzák szénlábnyomukat a mindennapi élet más területein.”

(Forrás: traveldailymedia.com; Fotó: nationalgeographic.com)