Pár évtizeden belül helyreállhat az Antarktisz feletti ózonréteg

ozonreteg-helyreallasa

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Évtizedeken belül eltűnhet az Antarktisz feletti ózonlyuk - mutat rá az ENSZ jelentése. Az ózonkárosító anyagok gyártását és felhasználását 1987-ben korlátozták, azóta ezeknek az anyagoknak a 99 százaléka kiürült a légkörből.

Bizonyos vegyi anyagok kibocsátása a légköri ózonréteg elvékonyodását eredményezte. Ezt a kutatók az 1980-as években fedezték fel, és pár évvel később, 1987-ben 197 ország alá is írta a Montreali Egyezményt, amely a károsító gázok gyártásának és felhasználásának szabott gátat.

Az intézkedésnek köszönhetően azóta az ózonréteg állapota, még ha lassan is, de folyamatosan javul. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint pedig néhány évtizeden belül teljesen helyreállhat.

Ahogy az Euronews cikke rámutat, a közzétett adatok szerint, amennyiben a jelenlegi szabályozások továbbra is érvényben maradnak, az Antarktisz felett 2066-ra, az Északi-sarkvidék felett 2045-re, a Föld többi részén pedig 2040-re gyógyulhat be teljesen az ózonlyuk.

Az ózonréteg helyreállítását célzó intézkedés precedenst teremt a klímaváltozás elleni harcban - mutatott rá Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszövetség elnöke. - Sikeresen mérsékeltük a károsító anyagok légköri mennyiséget, ami jól mutatja, hogy mit kell tennünk a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadás és az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében.

Miért fontos az ózonréteg épsége?

A sztratoszférában, a földfelszín felett nagyjából 25-40 kilométeres magasságban található az ózonréteg. Vastagsága a földrajzi szélességtől és az évszaktól függően is változik. A trópusok felett a legmagasabb az ózonkoncentráció, amely a sarkvidékek felé haladva egyre csökkent. Nyáron az ózonréteg vastagabb, mint télen.

A légkörben az ultraibolya sugárzás hatására keletkezik az ózon, amely egy háromatomos oxigénmolekula. Az ózonréteg egyfajta védőpasszként funkcionál, elnyeli a Napból érkező UV-sugárzás egy részét. A túlzottan magas UV-sugárzás gyengítheti az immunrendszert, növelheti a bőrrák és a szürke hályog kockázatát.

Az ózonréteg vékonyodása az úgynevezett CFC-gázokhoz (halogénezett szénhidrogénekhez) köthető. Ezeket a vegyi anyagokat főként hűtőberendezésekben, illetve kozmetikai és háztartási spray-k hajtógázaként használták.