Legyen fenntarthatóbb a karácsony 10 egyszerű módszerrel

fenntarthato-karacsony

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A karácsonyi időszak a családdal és a barátokkal együtt töltött időről szól. Természetes, hogy szeretnénk minél jobban kimutatni irántuk érzett szeretetünket, de ennek talán nem az a legjobb módja, hogy halmozzuk az ajándékokat, és egy hadseregnek elég ételt főzünk.

Az év végi ünnepek idején hajlamosak vagyunk a pazarlásra és túlfogyasztásra, egyes statisztikák szerint ilyenkor 25-30 százalékkal több hulladék termelődik. Persze nem kell ennek így lennie, és adunk is 10 tippet, hogyan ünnepelhetjük fenntartható módon a karácsonyt.

1. Ajándékok tartós használatra

Tudjuk, hogy mindenki a legjobb szívvel adja, de a karácsonyi ajándékok egy része akkor is a kukában végzi rövid időn belül. Vagy ha nem is dobják ki, csak ritkán kerül elő a szekrény mélyéről. Érdemes inkább valamilyen praktikus ajándékot vásárolni, amelyet hosszú időn keresztül használhat a tulajdonosa.

2. Helyi termék kerüljön a fa alá

A helyben előállított termékek kisebb terhelést jelentenek a környezetnek, ráadásul a környékünkön élő kistermelőket is támogatjuk, ha tőlük vesszük az ajándékot.

3. A csomagolás legyen újrahasznosítható

Egy gondosan becsomagolt ajándék szép, a szétszaggatott csomagolóanyag a kukában már kevésbé. Kerüljük a felesleges csomagolást, és ha lehet, válasszunk újrahasznosítható papírt és természetes anyagokat a meglepetések díszítéséhez.

újrahasznosítható csomagolás fenntartható karácsony

4. Dekoráció saját kezűleg

Az előző években használt dekorációnak semmi baja, nem kell feltétlenül újat venni. Ha mégis egy kis változatosságra vágyunk, készítsük magunk a díszeket - az interneten számtalan ötletet és útmutatót találunk ehhez.

5. A nagy karácsonyfa-kérdés

Mű, vágott vagy földlabdás fenyő? A kérdés, ami minden évben felmerül. A legideálisabb, ha van kertünk legalább egy fenyővel, amit fel tudunk díszíteni ott helyben. Ezzel nemcsak magunknak, hanem az arra járóknak is örömet okozunk.

A “műfenyő kontra élő fenyő” vitában pedig inkább az utóbbi felé hajlik a mérleg, hiszen a műfenyők környezeti terhelése tízszer nagyobb, újrahasznosításuk sokszor nem megoldott. A vágott fenyőnél még jobb megoldás a földlabdás fa, amit ünnepek után kiültethetünk egy megfelelő helyre.

6. Karácsonyi világítás energiapazarlás nélkül

Fényfüzérek és világító dekorációk hoznak melegséget az adventi időszakban otthonainkba, ugyanakkor rengeteg áramot pazarolhatnak, ha nem figyelünk a minőségre. Szerencsére az újabbak már LED-es változatban kaphatók, de a régebbiekben érdemes kicserélni az izzókat. Egy LED-es izzó a hagyományoshoz képest 75 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, élettartama pedig 25-ször hosszabb - ennek nemcsak a bolygónk, hanem a pénztárcánk is örülhet.

karácsonyi fények fenntartható karácsony

7. Képeslap vetőmagokkal együtt

A képeslapküldés kezd kimenni a divatból, de karácsonykor talán többen gondolnak az effajta köszöntésre. A hagyományt környezetbarát módon is életben tarthatjuk, például egy online vagy egy ültethető képeslap küldésével. Utóbbival együtt egy vetőmagcsomagot is kapunk, amelynek tartalmát tavasszal kiültethetjük.

8. Karácsonyi menü csak mértékkel

A karácsony egyik fénypontja a családdal töltött közös vacsora. Sokan azonban hajlamosak túlzásba esni, túl sok étellel készülni, aminek egy része később a szemétben végzi. Tervezzük meg inkább a menüt, csak annyit főzzünk, ami tényleg elfogy. Ha mégis van maradék, azt fagyasszuk le, később még jól fog esni.

vacsora fenntartható karácsony

9. Az autót hagyjuk otthon!

Az ünnepek alatt sokat utazunk, járjuk a boltokat, meglátogatjuk a rokonokat, talán még egy üdülést is beiktatunk. Ha tehetjük, ezekre az utakra menjünk gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel, hogy csökkentsük a környezeti lábnyomunkat.

10. Kerüljük az egyszer használatos termékeket!

Egy nagyobb ünnepség idején az egyszer használatos poharak, tányérok mellett dönteni kényelmes, de nem fenntartható. Mivel újrahasznosítani nem lehet, ezek is a hulladéklerakóban végzik az ünnepek után.

 

 

(Forrás: christmaseverydayclub.com)