Krumplisütőből a sugárhajtóműbe: Dallasban repülő-üzemanyag készül használt étolajból

krumplisutobol-a-sugarhajtomube

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A Dallas Fort Worth nemzetközi repülőtér forradalmi ötleteként a tegnap még krumplit sütő étolajat a holnap repülőgép-üzemanyagává alakítják át a fenntartható energiával kapcsolatos erőfeszítések részeként – tudósít az nbcdfw.com honlap.

A repülőtéren mindennap több tízezer utazó halad át az energiától nyüzsgő terminálokon. A szemük elől több száz olajsütő forog a hagyományos repülőgép-üzemanyag fenntarthatóbb megoldásával: az étolajjal.

„Sok hulladékot termelünk, sok nemkívánatos terméket, amelyeknek valahova el kell kerülniük” – mondta Robert Horton, a DFW környezetvédelmi ügyekért felelős alelnöke. „Megpróbálunk megoldást találni ezek eltávolítására anélkül, hogy káros hatást váltana ki.”

A repülőtér minden hónapban közel 15 tonna étolajat gyűjt össze, és tárol tartályokban, amíg el nem szállítják, és fenntartható repülőgép-üzemanyaggá, más néven SAF-ként finomítják. A tesztelt megoldás nemcsak az éttermek által termelt rengeteg hulladék biztonságos elhelyezésében segíthet, hanem olyan környezetbarát lehetőség is, amelyet az Airbus a közelmúltban már bemutatott egy tesztrepülés alkalmával.

Pratik Chandhoke, a houstoni székhelyű Neste US Inc. fenntartható repülőgép-üzemanyagokkal foglalkozó műszaki szolgáltatási menedzsere elmondta, hogy az étolaj és a repülőgép-üzemanyag kémiai összetétele nincs túl messze. A cég leszűri a maradék krumplit és McNuggets-t, felmelegíti az olajat, és hidrogént ad hozzá – többek között –, hogy repülőgép-üzemanyaggá alakítsa.

„Ha megnézed bármelyik olajat, mindegyikben megtalálhatók ezek az építőmolekulák, szénhidrogének. Felvehetjük ezeket az atomokat, és aztán végzünk némi feldolgozási varázslatot a finomítóinkban, és tulajdonképpen a repülőgép-üzemanyag kémiáját utánozzuk” – mondta Chandhoke, aki ragaszkodott ahhoz, hogy az olajsütő-alapú üzemanyag pontosan ugyanaz, mint az összes többi kőolaj-üzemanyag, amelyet ma Amerikában repülőgépekbe töltenek. „És sajnos egyáltalán nincs sült krumpli illata. A folyadék tiszta, mint a víz és nincs szaga” – tette hozzá tréfásan sajnálkozva.

Forrás: www.nbcdfw.com