Környezetbarát karácsony: zölden a legszebb!

kornyezetbarat-karacsony

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Legyen az idei a legkörnyezetbarátabb, legfenntarthatóbb, és bár a fehéret szeretjük, a legzöldebb karácsonyunk – utóbbi kettő éppenséggel nem is zárja ki egymást. A kis változtatások is jelentősen hozzájárulhatnak környezeti lábnyomunk csökkentéséhez, különösen karácsonykor, amikor a fogyasztói társadalomban nagy a pazarlás, a túlfogyasztás és a fölösleges vásárlás. Ezt szem előtt tartva adjuk közre a countrylivingPONTcom 12 egyszerű és könnyen megfogadható tanácsát a környezetbarát karácsony megünnepléséhez – az ültethető képeslapok küldésétől a fabérlésen át az étel-, ital-, ruha- és ajándékválasztásig.

1. Béreljen karácsonyfát vagy vegyen fából készült „mű”fát!

kari-belso1

Karácsony előtt gyakran felmerül a kérdés, műfenyőt vagy igazit vegyünk. Az igazi legtöbb esetben hulladékként végzi, a műfenyő viszont nem tudja ugyanazt az illatot és hangulatot nyújtani, és még csak nem is környezetbarátabb megoldás a szakértők szerint. Mit tehet a tudatos, környezetét óvni kívánó vásárló?

Kertészetek és botanikus kertek évek óta kínálják a lehetőséget cserepes (gyökeres) fenyők bérlésére, egyre népszerűbb is ez a környezetkímélő és praktikus megoldás.

Ha mégis hagyományos fát vásárol, az lehetőleg helyben vagy a környéken termesztett legyen, hogy legalább a szállítás ökolábnyomával spórolhasson.

Ha pedig minden évben újra felhasználható alternatívát keres, fontolja meg a fából készült „mű” fákat a műanyag fák helyett. Ezek a miniatűrtől a nagyobbakig megvásárolható „fák” kiválóan alkalmasak dekorációs célokra, plusz egyedi hangulatot is adnak otthonának.

Alternatív megoldásként az ünnep után vigye el a fát a helyi szemétlerakóba, ahol hozzáadhatja a többi zöldhulladékhoz, vagy felapríthatja és felhalmozhatja a kertben, hogy élőhelyet teremtsen a madarak számára.

2. Csomagoljon újrahasznosított papírral vagy szövettel

kari-belso2

A lap szerint a britek több mint fele újra felhasználja a tavalyi csomagolópapírt. Sokan azonban nem veszik észre, hogy sok tekercs újra nem hasznosítható elemeket, például fóliát, csillogást vagy műanyagot tartalmaz.

Ha tudni szeretné, hogy csomagolópapírja újrahasznosítható-e vagy sem, használja a „gyűrődés” tesztet. Szorítsa össze a papír egy részét a markában keményen, majd engedje el. Ha a papír összegyűrve marad, újrahasznosítható, de ha magától kibontakozik, akkor valószínűleg nem újrahasznosítható elemeket is tartalmaz.

A legjobb megoldás az eleve újrahasznosított csomagolópapír vásárlása. Esetleg próbálja meg szövettel becsomagolni az ajándékokat, használjon színes szövetnégyzeteket, amelyeket újra és újra felhasználhat.

3. Küldjön erdőbarát vagy ültethető karácsonyi képeslapokat

kari-belso3

Egyre kevesebben írnak karácsonyi képeslapokat – a többség talán nem is környezetvédelmi szempontokból –, pedig lenne mód arra is, hogy úgy tartsuk életben ezt a szép hagyományt, hogy közben a bolygónak sem ártunk. Keresse az „FSC”-jelzéssel ellátott kártyákat – Nyugat-Európában ez hétköznapi megoldás, de Magyarországon is elérhető már. Ez garantálja, hogy a papír fenntartható erdőgazdálkodásból származik és a késztermékig ellenőrzött lánc keretében, etikusan állítják elő.

Az ültethető kártyák is egyre népszerűbbek – és Magyarországon elérhető webáruházakban is többel találkoztunk. A vetőmagcsomag-kártyákat tavasszal vetheti el a címzett.

4. Műanyag helyett növényi koszorúk

kari-belso4

A koszorúk kétségtelenül gyönyörű karácsonyi díszek, de vannak, amelyek környezetbarátabbak, mint mások. Kerülje a műanyag kiegészítőkkel és csillogó dekorációkkal díszített koszorúkat. Ezek nemcsak nem fenntartható anyagokból készültek, de a szabadban felakasztva károsak lehetnek a madarakra és más állatokra.

Válasszon igazi, friss koszorút, szezonális, természetes lombozattal és díszekkel. Még jobb, ha saját maga készít egyet olyan anyagokból, amelyek évről évre kitartanak.

5. Csökkentse az élelmiszer-pazarlást, kínáljon biobort!

kari-belso5

A legtöbben egész évben kreatívan fel tudjuk használni az élelmiszer-maradékokat, de amikor eljön a karácsony, egy kicsit pazarlóbbak leszünk. Az egyik lehetőség a kevesebb vásárlás. És amit csak lehet – húsokat, zöldségeket mindenképpen –, szerezzük be helyi, lehetőleg biotermelőktől.

Ugyanez igaz az ünnepi italválasztékra is – szerencsére napjainkban rengeteg biobor és -sör közül lehet választani a boltokban és a neten is – a környezetbarát csomagolású, 100%-os gyümölcslevekről már nem is beszélünk.

Ha pedig mégis fölösleg keletkezik, használhatunk komposztálót és zöldhulladék-tárolót is.

6. Váltson LED karácsonyi fényekre

kari-belso5

Ha csak az összes hagyományos izzólámpát lecserélnénk ugyanolyan fényerejű, de sokkal takarékosabb LED-ekre, világszinten már ezzel sokszázezer tonnányi CO2-t takaríthatnánk meg csak karácsonykor – és ennél nagyságrenddel többet egész esztendőben.

Karácsonyi dekorációként ugyancsak sokkal jobbak a LED-ek, mint a hagyományos villogó izzólámpák, mert akár 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, akár a nappalinkban, akár a ház vagy a kert díszeként.

7., Keresse elő a család régi dekorációit!

kari-belso7

A legjobb környezetbarát karácsonyi díszek az évről évre előkerülő családi örökségek, amelyek így már önmagukban fenntarthatóak. Ha azonban szeretné bővíteni a gyűjteményét, keressen sárgarézből, üvegből és fából készült díszeket. A kreatív típusok elkészíthetik saját koszorújukat papír és zsineg segítségével. Egy másik lehetőség a piros bogyók, a magyal és a fagyöngy. Ha gyertyát szeretne, válasszon környezetbarát szója- vagy méhviaszfajtákat a paraffin helyett.

Ha pedig nem tud élni egy kis csillogás nélkül, válassza a növényi alapú, vegán csillámokat. Ezek biológiailag lebomló anyagúak, csomagolásuk újrahasznosított kartonból, aprított újságpapírból készül.

8. Emlékezzen a karácsony valódi jelentésére!

Tegye fel magadnak a kérdést, hogy mi az igazán fontos karácsonykor. Az ajándékok, a felesleges élelmiszerek, a díszek és a csillogó ruhák? Vagy a szeretteivel tölteni az időt, átgondolni az eltelt és az előttünk álló évet, és hálás lenni azért, amije van?

(Forrás és fotók: countrylivingPONTcom)