Kiabálniuk kell a delfineknek a zajszennyezés miatt

delfin zajszennyezés

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A zajszennyezés már az óceánokban is olyan mértékű, hogy delfineknek szinte “kiabálniuk” kell, hogy meghallják egymást - derül ki a Bristol Egyetem kutatásából. Ennek pedig az egész tengeri élővilágra komoly hatása lehet.

Az óceánokat csendes helynek képzelhetjük, pedig valójában közel sem azok - főként az emberi tevékenység miatt. A tenger alatti zajszennyezés egyre nagyobb mértéket ölt, az Európai Bizottság számításai szerint az elmúlt 60 évben minden évtizedben megduplázódott a zajszint. Ennek főként a hajózás az oka, de a turizmus, a katonai szonárok vagy a tengeraljzati fúrások keltette hanghatások is zavaró tényezők.

Kiabálnak egymással a delfinek zajos környezetben

Víz alatt a hang nagyjából háromszor olyan gyorsan terjed, mint a levegőben. Éppen ezért a tengeri élőlények számára a különböző hanghatások megfelelő kommunikációs formát biztosítanak. A delfinek is fütyülésszerű hangok segítségével jeleznek egymásnak.

A Bristol Egyetem kutatói nemrég azt vizsgálták, hogy az erős zajszennyezés milyen hatással van az ilyenfajta kommunikációra - számol be róla az Euronews. A kísérletet két palackorrú delfinnel végezték egy olyan lagúnában, ahol kontrollálni tudták a körülményeket. A delfineknek együttműködésen alapuló feladatokat kellett elvégezni, amelyekhez szükség volt a vokális kommunikációra az állatok között.

A kutatók a kísérlet során egy víz alatti hangszóróval egyre nagyobb zajt generáltak. Megfigyeléseik szerint ahogy nőtt a zajszint, úgy lettek egyre hangosabbak és hosszabbak delfinek hívójelei. Emellett gyakrabban változtatták testhelyzetüket, hogy egymással szemben helyezkedjenek el, és közelebb is úsztak egymáshoz.

Mindezek ellenére a kezdeti 85 százalékos sikerességük 62,5 százalékra esett vissza a hangos környezetben.

A zajszennyezés akár ideiglenes hallásvesztést is okozhat

Igaz, a kísérletet emberi gondozásban élő delfineken végezték el, de az eredmények jelzik, milyen hatással lehet a zajszennyezés a vadon élő társaikra. A bálnák és delfinek képesek az echolokációra, vagyis hangjelzések segítségével találják meg a táplálékot, és tájékozódnak a víz alatt.

A WWF szerint az erős hanghatások ezen képességüket is megzavarhatják, de a zajszennyezés extrém esetekben ideiglenes hallásvesztést is okozhat az állatoknál. Hosszútávon ezek a problémák az egész tengeri élővilágra hatással lehetnek, ezért lenne fontos a tengeralatti zajszennyezés mértékének csökkentése.