Kecsketápként és hőenergiaként is újrahasznosulhatnak a karácsonyfák

karacsonyfa-ujrahasznositas

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A hagyományok szerint a karácsonyfát január 6-án, vízkereszt napján szokás lebontani. A feleslegessé vált fenyők elszállításáról minden településen gondoskodnak az önkormányzatok és az illetékes közszolgáltatók, de a fákat számos más módon is újrahasznosíthatjuk.

Magyarországon minden évben csaknem 2 millió karácsonyfa kerül az otthonokba az ünnepi időszakban - írja a portfolio.hu. Aztán ahogy január 6-án véget ér a karácsonyi ünnepkör, a fák feleslegessé válnak. A fenyőhulladék viszont nehezen komposztálható, a hulladéklerakókban sok helyet foglal, így célszerűbb más módon hasznosítani.

Lakásokat fűtenek a kidobott fenyőfák

Pécsen sokéves hagyomány, hogy a baranyai megyeszékhely környékén az utcára dobott fákat a Pannon Hőerőmű Zrt. fogadja, hogy biomasszaként hasznosítsa újra így járulva hozzá a pécsi otthonok fűtéséhez. Ez idén sem lesz másként, a hulladékszállításért felelős Dél-Kom Nonprofit Kft. január 9-én meg is kezdte a karácsonyfák begyűjtését, amelyek a hőerőműbe kerülnek. A korábbi évek tapasztalatai alapján úgy számolnak, hogy mintegy 35-40 tonna fenyőhulladék hasznosul újra az erőműben, ami 85 lakás fűtéséhez elegendő energiát képes biztosítani egy hónapig.

Budapesten is hasonló célt szolgálnak majd a karácsonyfák. Ahogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) közleményében írja, a kiszolgált tűlevelűeket a begyűjtés után aprítják, így kerülnek a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosít a társaság fűtési hőt és villamos áramot. Az FKF Zrt. egyébként úgy számol, hogy 5-6 ezer fenyő kerül az utcákra a következő hetekben.

Otthonunkban is hasznosíthatjuk a tűlevelűeket

Persze nem kell kidobni a fát, ha lehetőségünk van rá, magunk is újrahasznosíthatjuk. A Dél-Kom Nonprofit Kft. közleményében felhívja a figyelmet, hogy a fenyőágakat használhatjuk talajtakaráshoz például az évelő növényeink ágyásánál, vagy akár a mulcsba is rakhatjuk. Ehhez csak kisebb darabokra kell vágni az ágakat, és már szét is szórhatjuk a kertben vagy az ágyások között. Így nemcsak a talaj lesz hálás, ahogy szép lassan lebomlanak a fenyőágak, hanem a fa kellemes illatát mi is érezhetjük még egy kis ideig.

A kecskék is jóllakhatnak vele

A komlói KE-MI kecskefarm- és sajtműhely a közösségi médiában tette közzé, hogy szívesen fogadják a kidobásra szánt a fenyőket, a kecskék ugyanis kimondottan szeretik ezt a csemegét. Érdemes tehát körülnézni, hogy lakóhelyünk környékén van-e hasonló lehetőség.