Karácsonyfa-választás: gyerekjáték?

karacsonyfa-valasztas

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Az árusoknál ma már rengeteg féle-fajta fenyőt találhatunk – de ha igazán tartós, szép fát szeretne, olvassa végig cikkünket – összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat a fenyőfákról!

Karácsonyfa-választás: olcsóbbat vagy drágábbat, ducit vagy vékonyat, kicsit vagy nagyot – és újabban a környezettudatosság jegyében szerencsére egyre gyakrabban felmerülő kérdés, hogy kivágottat vagy gyökereset… Ezeket a kérdéseket már biztosan Ön is számba vette, és ízlés, valamint pénztárca kérdése is, hogy melyik mellett teszi le a voksát. Ám az, hogy milyen típusú fát keres, már más kérdés – és bár sokaknak megvannak a preferenciáik, ezek általában hagyományokra épülnek. Az agraroldalPONThu írása az egyes fenyőtípusokat veszi sorra előnyeikkel és hátrányaikkal együtt. Mielőtt azonban rátérnénk a fenyőtípusokra, egy-két hasznos tanácsot adunk arról is, hogy milyen tényezőket érdemes még figyelembe venni.

Műfenyő, vagy igazi?

Természetesen ez is nagy kérdés, hiszen ma már igen szép műfenyők is kaphatók. A műfenyő vásárlása hosszútávon költséghatékony megoldás, hiszen éveken keresztül használhatod a kiválasztott darabot – ám szépsége, illata sosem érhet fel az igazi fenyőkig. 

A fenyő mérete, formája, egyéb fontos információk

Első körben találja ki, hogy hova fog kerülni a karácsonyfa. Érdemes a hőforrásoktól minél messzebb, hiszen a nagy melegtől hamar elszáradhatnak az ágak. Fontos továbbá, hogy mekkora hely áll rendelkezésre. A magasság egyértelmű kérdés (ebbe mindenképp számolja bele a csúcsdíszt is!), de a szélességet is fontos meghatározni.

Ha ezek az adatok megvannak, gondolja át, milyen fenyőt is szeretne: illatosat vagy kevésbé szagosat, mélyzöldet vagy szürkéset? Klasszikus forma vagy duci, esetleg karcsú fenyő a nyerő? Vásárlás előtt mindenképp ellenőrizze kézzel, hogy mennyire száraz a fa. Ha végighúzza rajta a tenyerét, és már potyognak a tűlevelek – ideje továbbállni!

A fafajták: a nordmann fenyő jellegzetességei

kari3-belso

A nordmann fenyő hosszú évek óta a karácsonyfák slágerdarabja, ami nem csoda, hiszen számos kiemelkedően előnyös tulajdonsága van. Előbb azonban egy kis érdekesség! Régóta vita tárgya, hogy ennek a különleges fenyőfélének hogyan is kell helyesen írni a nevét. Az interneten böngészve gyakran találkozni eltérő írásmódokkal, így például különböző források említik normann fenyő, normand fenyő, vagy nordman fenyő neveken is.

A félreértésre az adhat okot, hogy sokan a normannokra, ismertebb nevükön a vikingekre asszociálnak, ami jó iránynak tűnhet, hiszen a fenyő tipikusan északi növény, így joggal gondolható, hogy a normannok ennek a fenyőnek a névadói. Mások a franciaországi Normandiához kapcsolják. A megoldás sokkal egyszerűbb, ez a tűlevelű örökzöld Alexander von Nordmann finn természettudós után kapta a nevét, ezért így írjuk helyesen: nordmann fenyő!

Előnyei: az egyik legtartósabb karácsonyfa. Leveleit még meleg szobában is sokáig megőrzi, így akár jövő év elején is élvezhetjük a karácsonyfa látványát. Pozitívuma ezen kívül, hogy levelei kevésbé szúrósak, így kisállatok, gyermekek mellé is ideális választás.

Hátrányai: egyértelműen hátrányként róható fel, hogy az egyik legdrágább fenyőtípus, amit karácsonyfaként árulnak. Ha azonban a költségvetésbe belefér, igazán megéri ezt választani! Ez a fenyőtípus emellett igen terebélyes alsó ágakkal rendelkezik (a tipikus karácsonyfa-forma innen jön), így a kisebb helyekre nem könnyű beszorítani.

A lucfenyő jellegzetességei

Előnyei:  kétségkívül az egyik legkedveltebb fenyőtípus, amelyet karácsonyra vásárolni szoktak. Szabályos, egységes formával rendelkezik, így a nyílt terekre, nagyobb lakásokba is tökéletesen passzol (nem kell a ritkásabb oldalát a fal felé fordítani). Ára kedvezőbb, mint a nordmann fenyőé.

Hátrányai:  kifejezetten rosszul viseli a meleg, száraz levegőt – így ilyen szobába semmiképp sem ajánljuk. Ilyen körülmények között ugyanis leveleit akár már pár nap elteltével elkezdi hullatni!

Az ezüstfenyő jellegzetességei

Előnyei: kétségkívül az egyik legillatosabb fajta, amelyet karácsonykor otthonunkba szoktunk költöztetni. Gyönyörű formája, ezüstös levelei tökéletes karácsonyfaalappá varázsolják, ráadásul a levelekre tapadt viaszréteg miatt igen tartós is.

Hátrányai: azon kívül, hogy sok helyen a nordmann fenyőnél is drágább ez a fafajta, kétségkívül hátránya, hogy rendkívül szúrós fajtáról beszélünk. Kisgyermekes családba épp ezért nem is ajánlott, de sokaknak felnőttként sem szimpatikus ez a tulajdonság. 

Az erdeifenyő jellegzetességei

Előnyei: az egyik legolcsóbb fafajta, amely pont ezért igen népszerű a családok körében karácsonykor. Tartóssága is előnyei közé tartozik – hiszen még meleg szobában is hetekig csodálhatjuk.

Hátrányai: bár számos gyönyörű darab is található közöttük, sajnos a legtöbb mégis szabálytalan, aszimmetrikus. Picike otthonokban ez akár még jól is jöhet, hiszen sarokba is tudjuk állítani. Ezen kívül kellemetlenséget okozhat az ágakból kifolyó gyanta is.

(Forrás: agraroldalPONThu)