Fagyasztással mentenék meg a Nagy-korallzátonyt

nagy-korallzatony-fagyasztas

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A Nagy-korallzátony a világ egyik legcsodálatosabb természeti képződménye, de a klímaváltozás és az emberi beavatkozás miatt veszélyben van. A kutatók azonban remélik, hogy egy új módszerrel sikerül megmenteni.

Az ausztrál partok mentén több mint 2000 kilométer hosszan elterülő Nagy-Korallzátony csodálatos képződmény. A klímaváltozás, az invazív fajok megjelenése és az emberi beavatkozás azonban károsította az egyedülálló ökoszisztémát, de a kutatók talán megtalálták a módszert, amivel megmenthetik: ez a kriogenetika.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a korallokat speciális technikával lefagyasztják, és -196 Celsius fokon tárolják addig, amíg vissza nem telepítik a vadonba.

- Ezzel a módszerrel megőrizhetjük a korallok sokféleségét, ami a jövőben ténylegesen segítheti a zátonyok helyreállítását - mondta Mary Hagedorn, Smithsonian National Zoo and Conservation Biology Institute kutatója.

A kriogenetikus fagyasztás a különleges eszközigény miatt jelenleg igen drága folyamat, de az Ausztrál Tengertudományi Intézet (Australian Institute of Marine Sciences) munkatársai kifejlesztettek egy költséghatékonyabb módszert, amit már sikeresen alkalmaztak. Decemberben végezték el a kísérletet, amelynek során a Nagy-Korallzátonyról gyűjtött korall lárvát fagyasztották le. A biztató eredménynek köszönhetően a későbbiekben nagyobb mintával folytatják a kísérleteket a tudósok.

 

(Forrás: euronews.com)