Évkezdet: pihenés után édes a munka

evkezdet

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Ünnepi napok vagy hetek, hazai környezet és konyha, netán külföldi ételek és kényelmes szállodai ágy, mind azt kívánja, hogy ennek soha ne legyen vége. Nem csoda, ha senki sem akar e-mailekre, határidőkre, pénzügyek intézésére vagy találkozókra gondolni a csodálatos karácsonyi szünet végén – és még egy ideig utána sem. Ezt azonban mégsem lehet elkerülni, különösen akkor, ha mentális kiégés nélkül szeretné túlélni az első napjait. Mutatunk néhány ötletet, amelyek egy kicsit simábbá teszik a munkába való visszatérést.

Könnyítse meg pontos tervezéssel a munkába való visszatérést!

Akár a munkába való visszatérés előtti napon, akár a munkába való visszatérés reggelén szánjon egy kis időt a nap megtervezésére. Készítsen egy listát a tennivalókról, mindenről, amiről tudja, hogy meg kell tennie, és rangsorolja ezeket. Ha ezt a visszatérés reggelén teszi meg, feltétlenül adjon magának teret, hogy egyedül lehessen gondolataival.

Kezdje a régi feladatokkal, amelyeket nem végzett el a szabadsága előtt. Ez a normálisság érzését kelti. Koncentráljon arra, amit jól tud, és amihez a legkevesebb idő szükséges. A kis feladatokkal kezdés növelheti az önbizalmát. Ne feledje, hogy egy lépést tud csak megtenni egyszerre.

Hozzon magával egy kis darabot otthonról!

A tárgyak arra emlékeztethetnek, hogy nem árt egy kis szünetet tartani és élvezni az életet. A fáradtságból való kilábalás is egyszerűbb pár emlék között. A UC Riverside pszichológia professzora, Sonja Lyubomirsky A boldogság mítosza című könyvében megállapította, hogy egy nyaralásra, pihenésre vagy utazásra való visszaemlékezés sokáig örömet okoz.

Különösen hasznos lehet, ha be tudja építeni az érzékszerveket is, például a szaglást. Kiválóak például a diffúzorok, a világ különböző részeiről származó olajokkal. Ez segít, hogy minden ezzel kapcsolatos pozitív érzés visszaáradjon az emberbe. Ezt aztán energiává alakíthatjuk, hogy átvészeljük az első munkanapokat.

Ossza meg élményeit kollégáival!

Image removed.

Előfordulhat, hogy munkatársai érdeklődnek, hogyan és hol töltötte az ünnepeket. Nem baj, ha beszélünk róla, mindenkit nevetéssel töltenek el az olyan részletek, amelyek arról szólnak, hogy nem tudta befejezni a túrát, mert félúton rájött, hogy valójában nem szereti a hosszú erdei kirándulásokat.

Nem kell visszafognia magát és attól félnie, hogy úgy tűnik, mintha kérkedne. Ha ettől tart, kezdjen el kérdéseket feltenni nekik a következő az ő pihenésükkel kapcsolatban. Meg fog lepődni, az emberek mennyire szeretnek főként utazásaikról beszélni. Az ehhez hasonló társalgások segítenek olyan kapcsolatokat kialakítani munkatársaival, amelyek megkönnyítik a munkába, üzleti életbe való visszatérést.

Tartson szüneteket a nap folyamán!

A teljes munkamódba váltás szünetek nélkül a kiégés biztos receptje. Ne hagyja, hogy a bűntudat arra kényszerítse, azt higgye, hogy visszatérte után agyon kell dolgoznia magát, csak azért, mert pár hétig távol volt. Mivel az év végi ünnepek alatt munkatársai, főnökei is szabadságon voltak, nem várják el öntől sem, hogy egy nap alatt érje utol önmagát.

Végül ne feledje, ahogy mindenki, ön is megérdemli a pihenést. Három óránként tartson öt-tíz perces szünetet, hogy kiengedje magát és ellazuljon. Munka közben pedig egyszerre csak egy dologra koncentráljon.

(Forrás: incPONTcom)