Betilthatnak Franciaországban egyes belföldi repülőjáratokat

belfoldi-repulojarat-franciaorszag

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Az Európai Bizottság jóváhagyásával betilthatják Franciaországban a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek vasúttal is elérhetők legfeljebb 2,5 óra alatt.

Franciaország még a 2021-es éghajlatvédelmi törvényben fogalmazta meg, hogy betiltanák a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek vasúttal is megközelíthetők legfeljebb 2,5 órás utazással. A javaslat azonban csak a napokban kapott zöld utat, miután az Európai Bizottság is jóváhagyta.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az intézkedés mikor lép életbe, az viszont már biztos, hogy a Párizsból Nantes, Lyon és Bordeaux felé tartó járatokat fogja érinteni. A vasútvonalak fejlesztésével a későbbiekben további útvonalakon is beszüntethetik a légi közlekedést.

- A belföldi repülőjáratok megszüntetése fontos lépés, amellyel csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását - vélekedett Clément Beaune francia közlekedésügyi miniszter hozzátéve, hogy a magánrepülők rövid távú utakra való használatát is fel szeretnék számolni a közlekedés fenntarthatóbbá váljon. Ahogy mondta, Franciaország nem tolerálhatja tovább, hogy a szupergazdagok magánrepülővel utazzanak, amíg a lakosság megszorítások hajt végre az energiaválság és a klímaváltozás miatt.

 

(Forrás: euronews.com)