140 éve nem látott madarat fotóztak le Pápua Új-Guineán

facangalamb-papua-uj-Guinea-dzsungeleben

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy madár piros szemekkel, fekete és narancssárga tollakkal egyszer csak felbukkan a dzsungelben -  ez még nem is lenne olyan különös, ha ezt a bizonyos madarat, nevezetesen a feketenyakú fácángalambot nem most figyelték volna meg 140 év után először.

Pápua Új-Guinea délkeleti partjainál található a Fergusson-sziget, ahol 1882-ben először írták le a feketenyakú fácángalambot. Hivatalos dokumentáció azóta nem is került elő a madárról, mindössze a helyi vadászok számoltak be arról, hogy olykor-olykor látták. Az elmúlt évtizedekben ezek az elbeszélések is megritkultak, és a tudósok azt gondolták, a faj kihalt.

Ennek szeretett volna utánajárni a Pápua Új-Guineai Nemzeti Múzeum, a Cornell Madártani Laboratórium és az Amerikai Madárvédelmi Szervezet munkatársaiból álló kis csapat. A helyszínre mentek abban a reményben, hogy megcáfolhatják a kihalásról szóló feltételezést, és bizonyítékot tudnak szerezni, hogy a fajnak vannak élő képviselői.

Helyiek segítségével találták meg

A helyiek segítségét kérték, hol lenne érdemes felállítani a kamerákat. Nagyjából egy hónap telt el úgy, hogy a fácángalamb nyomát sem látták, aztán két nappal azelőtt, hogy elhagyták volna a szigetet, az egyik felvételen megpillantották a madarat, amint az teljes nyugalommal átsétál az egyik kamera előtt.

- Egy hónapnyi kutatás után meglátni a fácángalambot olyan volt, mintha egy unikornist találtunk volna - lelkesedett John C. Mittermeier, az Amerikai Madárvédelmi Szervezet munkatársa. - Tudósként és madármegfigyelőként mindig is egy ilyen pillanatról álmodtam.

Keresték már korábban is

A kutatócsoport néhány tagja már korábban is megpróbálta lencsevégre kapni a ritka állatot. A szigetet 2019-ben is bekamerázták, de akkor semmi bizonyítékot nem találtak a fácángalamb jelenlétére.

 

(Forrás: usatoday.com)