10 tipp a lakás levegőjének vegyszermentes tisztításáért

levegotisztitas

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Mindegy, hogy bent vagy a szabadban tartózkodunk, a belélegzett levegő minősége nagy hatással lehet az egészségünkre. Tanulmányok összefüggésbe hozták a rossz kültéri levegőminőséget a tüdőrákkal, a szélütéssel és a szívbetegségekkel. Mivel időnk nagy részét zárt térben töltjük – e vírusos időkben különösen –, ez még inkább indokolja a beltéri levegő tisztítását. A treehugger.com egyszerű, vegyszermentes légtisztítási tanácsai minden otthonban megfontolandóak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a légszennyezés évente 7 millió ember halálát okozza. Az épületek beltéri levegője jellemzően 2-5-ször szennyezettebb is lehet, mint a kültéri – az USA Környezetvédelmi Ügynöksége szerint. Ráadásul, a világon egyre többen élünk városokban, ahol életünk nagyobb részét mesterséges, zárt terekben töltjük.

De mi is szennyezi a lakás levegőjét?

A lakásokban számos építőanyag és berendezési tárgy folyamatosan bocsát ki szennyező anyagokat. A falfestékek, a préselt anyagból készült bútorokban, szőnyegekben, padlózatban használt ragasztóanyagok, bútorfestékek, hígítók és lakkok, tömítő és szigetelő anyagok nagyban hozzájárulnak a levegőben lévő illékony szerves vegyületek magas szintjéhez. Amelyek folyamatosan párolognak és porlanak, a levegőbe kerülve pedig több egészségügyi problémát okozhatnak az orr, a szem és a torok irritációjától a nehéz légzésen át a daganatos betegségekig.

Ráadásul egyes tevékenységekkel (dohányzás, főzés, a kandalló, kályha begyújtása) azonnali, jelentős levegőszennyezést okozhatunk. A rosszul működő vízmelegítő és fűtő berendezések hazánkban is minden évben okoznak olykor halálos szén-monoxid-mérgezést.

A légszennyezés kevésbé ismert forrásai a háztartási tisztító szerek. Azt gondolhatnánk, hogy a légfrissítőkkel, illatosított gyertyákkal javíthatunk a helyzeten, ám ezek is szennyező anyagokat bocsáthatnak ki, és akár tovább rontják a helyzetet. A statisztikák szerint az épületekben felhalmozódó mérgező vegyületek évi 340 milliárd dollárnyi veszteséget jelentenek a megbetegedések okozta munkaképtelenség és járulékos költségei miatt.

Nézzük, hogyan javíthatunk lakásunk levegőminőségén!
1., Szellőztessen mindennap többször!

Ez a legegyszerűbb (és legolcsóbb!) dolog a beltéri levegő minőségének javítására. Nyissa ki ablakait akár napi öt percre is, hogy enyhítse a káros légszennyező anyagok felhalmozódását a beltéri levegőben. Energetikai szempontból fűtési időszakban praktikus rövid ideig intenzívebben szellőztetni.

2., Díszítse a lakást szobanövényekkel!

lakaslevego-belso

Mindenki tudja, hogy a Föld tüdejét az erdők, a növények jelentik. A szobában nem oxigéntermelésükért hasznosak, ám mégis javíthatják a lakás levegőjének minőségét, mert:

- természetes párologtatók,

- növelik a levegő páratartalmát,

- csökkenthetik az irritációkat,

- csillapíthatják a köhögést,

- jelenlétük, és a róluk való gondoskodás is enyhítheti a stresszt,

- fokozhatják a koncentrálóképességet.

3., Szellőztesse ki az új bútorokat!

A bútorok összeállításához használt ragasztóanyagok, festékek illékony szerves vegyületeket bocsátanak a levegőbe, ezek egészségkárosító hatásúak lehetnek. A káros kipárolgás az első hetekben, hónapokban a legintenzívebb, ezért ha új bútort veszünk, érdemes ebben az időszakban a bútort, vagy ha nem lehet, magát a lakást/szobát gyakrabban kiszellőztetni.

4., Használjon környezetbarát tisztítószereket!

A lakások levegőszennyezésének egy része a tisztítószerekből származik, amelyek gyakran irritatív anyagokat tartalmaznak. Sőt, nem megfelelő használat során akár súlyos mérgezést is okozhatnak. A tisztítás során érdemes környezetbarát, öko-címkés termékeket alkalmazni. És tartsunk mértéket, nem akkor egészséges a szoba, ha patikatisztaságú!

5., Alkalmazzon modern műszaki megoldásokat!

Az odafigyelés mellett a technika is segítségünkre lehet a megfelelő levegőminőség elérésében. A légtisztító berendezések, jól karbantartott légkondícionálók képesek a beltéri levegő szűrésére és abból a káros anyagok egy részének kiszűrésére. Egy régi porszívóval takarítás után a levegő portartalma jelentősen megemelkedik, de a legjobb készülékek szűrői a beszívott levegőt érdemben képesek tisztítani is.

Image removed.

6., Távolítsa el a penészfoltokat!

A penészgombák a párás, rosszul szigetelt helyiségek sarkaiban jelennek meg legkönnyebben (fürdőszoba). A szaporodásuk során keletkező apró gombaspórák allergén hatásúak. Előzzük meg kialakulásukat, tisztítsuk meg a penészes részeket, lehetőleg környezetbarát házi szerekkel.

7., Vegye le a cipőjét, amint hazaér!

Hazaérkezve érdemes azonnal levenni a kinti cipőt, hiszen ezzel az utca porát, szennyét hordanánk szét a lakásban. Elsősorban nem a látható erdei sár okozna gondot, hanem az utcáról így a lakásba kerülő mérgező vagy épp fertőző anyagok.

8., Párologtasson illóolajokat!

Az illóolajok párologtatása nemcsak hangulatunkra, érzelmeinkre hat, hanem antibakteriális hatású is lehet. Használatukkal csökkenthető a levegőben keringő baktériumok mennyisége (pl. teafaolaj), de a poratkák gyérítésében is lehet szerepük (levendula, eukaliptusz).

Image removed.

9., Tartsa tisztán háziállatait!

A háziállatok szőre, hámrétege kopik, hullik, ami érzékeny embereknél allergiát okozhat, vagy súlyosbíthatja az asztmatikus tüneteket. Így a lakás levegőjének szempontjából is előnyös, ha a lakásban tartott kutya, macska szőrét rendszeresen tisztítjuk, gondozzuk.

10., Bánjon figyelmesen az olajjal!

Az étkezési olajok magas hőmérsékleten bomlani, füstölni kezdenek, és a füstölési pont nem minden zsiradéknál azonos érték. Sütéshez ne használjunk olyan alacsony füstölési hőmérsékletű termékeket, mint az extra szűz olívaolaj, vagy a vaj. A tisztított napraforgóolaj vagy sertészsír magasabb füstölésponttal rendelkeznek, ezért ilyen szempontból biztonságosabbak.

(Forrás: treehugger.com; Fotók: Getty Images, canva.com)