Korallzátonyokra kötöttek biztosítást Hawaiin

korallzatonyra-kotottek-biztositast-hawaiin

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Biztosítást kötött egy civil szervezet Hawaii korallzátonyaira, hogy finanszírozni tudják majd a helyreállítási munkákat egy hurrikán vagy trópusi vihar pusztítása után.

Az Egyesült Államokban még nem volt példa hasonlóra: egy civil szervezet biztosítást kötött a korallzátonyokra. Ahogy a The Nature Conservancy (TNC) nevű szervezet elnöke elmondta, Hawaiin a partvonalak és a helyi közösségek egészsége nagy mértékben függ a szigeteket körülvevő korallzátonyok állapotától, ezért döntöttek a biztosítás mellett.

A biztosításnak köszönhetően az állam akár 2 millió dollár (csaknem 800 millió forint) kártérítést kaphat. A kifizetés akkor kezdődik, ha a szélsebesség meghaladja a 92,6 kilométer per órát, és minél nagyobb az erőssége, annál magasabb a kifizethető összeg. Extrém időjárás esetén így akár már hét napon belül megkezdődhet a helyreállítás.

- A korallzátonyok létfontosságúak az itt élő embereknek, a kultúránknak és a gazdaságunknak - fejtette ki Ekolu Lindsey, a Kipuka Olowalu, a hawaii hagyományok megőrzéséért küzdő civil szervezet tagja. - A helyi hiedelem szerint minden élet egy korallpolipból származik. Nagy a felelősségünk a zátonyok sértetlenségének és megújuló-képességének megőrzésében.

A korallzátonyra a legnagyobb fenyegetést a klímaváltozás és az emberi beavatkozás jelenti, amelynek következtében egyes részeken az elmúlt 40 évben a korallborítás 60 százalékkal csökkent. Rövidtávon pedig az egyre gyakrabban előforduló hurrikánok és trópusi viharok jelentenek komoly veszélyt.

A TNC először a közép-amerikai korallzátony egyes részeire kötött biztosítást még 2019-ben, majd a 2020-as Delta hurrikán pusztítása után kapott összeget fel is használták a képződmény helyreállítására. Később a biztosítást a teljes korallzátonyra kiterjesztették.

 

(Forrás: euronews.com)