Hatalmas tornyokat építenek az Amazonas esőerdeibe, de jó célt szolgálnak

amazonas-esoerdo-klimavaltozas-szendioxid

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Hogyan reagál a világ legnagyobb biodiverzitással rendelkező trópusi erdeje a klímaváltozásra? A tudósok ezt próbálják kideríteni egy különleges módszerrel.

Az Amazonas mélyén több körben elrendezett, hatalmas tornyok épülnek, amelyek szén-dioxid permetet szórnak majd a fákra - természetesen tudományos kutatás céljából. Az Euronews beszámolója szerint a tudósok azt próbálják kideríteni, hogyan hat az éghajlatváltozás az esőerdőre.

A vizsgálat során az Amazonas szén-dioxid-megkötő képességét teszik próbára, hogy meglássák, létezik-e egy olyan pont, ahonnan a negatív folyamatok visszafordíthatatlanná válnak. Egy ilyen esemény a világ legnagyobb biodiverzitással rendelkező erdejét szárazabb, szavannához hasonló területté változtatná.

amazonas-esoerdo-klimavaltozas-szendioxid
Kulcsfontássú kísérlet a jövőnk megértéséhez

A kísérletben használt technológiát a New York közelében található Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban fejlesztették ki, és képes arra, hogy a jövőben becsült légköri szén-dioxid-koncentrációt létrehozza egy adott területen.

- A növények szén-dioxidot kötnek meg, majd víz és napsugárzás segítségével cukrokat termelnek, és oxigént bocsátanak ki. Mi lesz, ha a nő a szén-dioxid szintje? Nem tudjuk. - mondta David Lapola, a Campinas Állami Egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezető szakértője. - A mérsékelt övi erdőkben végeztünk már hasonló kísérleteket, de nincs garancia arra, hogy az eredmények az Amazonas esetén is hasonlóak lesznek.

Lapola úgy véli, hogy az esetleges fordulópont az Amazonas-vidéken inkább a klímaváltozás, mintsem az erdőirtás miatt következhet be. Vagyis a jelenlegi kutatás kulcsfontosságú, hogy megértsük, mi történik az esőerdővel a magasabb szán-dioxid-koncentráció mellett.

Már augusztusban indulhat a kutatás

A kísérleti helyszín Manaus városától mintegy 70 kilométerre északra helyezkedik el. A tornyok összesen hat körben fognak elhelyezkedni. Minden kört 16 alumíniumtorony alkot, amelyek magassága egy 12 emeletes épületnek felel meg. Az első két kört már építik, és várhatóan augusztus elején üzembe is helyezik.

A kutatást az állami intézet, a National Institute for Amazon Research végzi, de pénzügyi támogatást kap a brit kormánytól is. Teljes mértékben valószínűleg 2024 közepétől fog működni.