Három terület, ami pozitív fordulatot hozhat a klímaváltozás elleni harcban

klimavaltozas-fordulopont

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A fordulópontot hajlamosak vagyunk valami rossz dologként definiálni. Olyan pillanatként, ahonnan már nincs visszaút. Azonban nem törvényszerű, hogy a fordulópontok után rossz irányba indulnak a dolgok - ezt egy tudományos felmérés is megerősítette.

A klímaváltozással kapcsolatban folyton olyan fordulópontokról hallunk, amelyek után a dolgok rossz irányt vesznek, kicsúszik az irányítás a kezünkből, és már alig tehetünk a változó éghajlat hatásaival szemben. Nem hangzik valami jól, igaz? Szerencsére nem csak ilyen fordulópontok következhetnek be - erre mutatott rá egy friss tudományos jelentés, amelyet a davosi Világgazdasági Fórumon ismertettek. A kutatók három olyan pozitív fordulópontot azonosítottak, amelyek törekedéire csökkenthetik a globális károsanyag-kibocsátást.

Ahogy az Euronews cikke írja, ezek a pozitív fordulópontok lényegében azt jelentik, hogy a különböző szektorokban az új, karbonsemleges technológiák versenyképesebbé válnak, mint a régi, környezetszennyező változatok. A villamos energia-szektorban ez például már megtörtént a szél- és napenergia előretörésével, hasonló fordulat pedig még legalább három területen következhet be a nem túl távoli jövőben.

1. Teret hódítanak az elektromos autók 

A közúti közlekedésben már nincs messze ez a bizonyos fordulópont. Az elektromos autók ára esik, a töltőállomás-hálózat fejlődik, ami mind a gyártók, mind a vásárlók számára vonzóbbá teszi a technológiát. A jelentés szerint az elmúlt 10 évben a lítium-akkumulátorok ára 90 százalékkal csökkent. Ha még több villanyautót értékesítenek világszerte, akkor az árak még lejjebb mehetnek.

2. Ösztönözni szükséges a növényi alapú fehérjék fogyasztását

A fehérjében gazdag növények termesztése nagyjából 90 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint az állattenyésztés. A húsfogyasztás mérséklésével ráadásul nemcsak a kibocsátás, hanem az erdőirtás mértéke is csökkenne, a mezőgazdaságban használt területek felszabadulása pedig jó hatással lenne a helyi ökoszisztémára.

A kutatók szerint az olyan állami intézményekben, mint például a kórházakban és iskolákban kellene ösztönözni a növényi fehérje fogyasztását. Az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban a közintézmények felé irányul az élelmiszer-eladások 5-6 százaléka, vagyis valóban komoly hatása lenne annak, ha legalább ezeken a helyeken mérsékelnék a húsfogyasztást.

3. Zöld hidrogénből zöld ammónia állítható elő

A legtöbb műtrágyában ammónia található, amit földgáz felhasználásával állítanak elő, így a folyamat jelentős károsanyag-kibocsátással jár. Az ammóniaelőllításhoz azonban zöld hidrogén is használható. A davosi jelentés szerint hatalmas hatása lenne már annak is, ha a kormányok előírnák, hogy a műtrágya alapanyag mindössze 25 százaléka hidrogén felhasználásából származzon. Ezáltal a zöld hidrogént előállítani képes berendezések iránti kereslet nőne, ami lejjebb nyomná az árakat, ami végső soron más iparágak zöldítését is beindíthatná.