Az élhető légkör érdekében: növekvő globális összefogás a nettó nulláért

netto-nulla-kibocsatas

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A klímaváltozás elleni küzdelem jó híreként könyvelhetjük el, hogy egyre növekszik az üvegházhatású gázok elleni, nettó nulla kibocsátásért folytatott globális koalíció.

Vállalkozások, önálló városok és pénzintézetek, illetve kormányok – mára több mint 130 ország vagy intézményei tűzték ki célul, illetve legalább fontolgatják, hogy a század közepére nettó nullára csökkentik a kibocsátásukat.

A nettó nulla kulcsfontosságú, hosszabb távon elérendő célnak számít, mint mindenhez, ehhez is kisebb lépésekben vezet az út: a kibocsátás folyamatos, meredek csökkentése – különösen a legnagyobb üvegházhatást okozó gázok kibocsátói évben – elengedhetetlen a következő 5-10. évben, azért hogy az éghajlatváltozást élhető szinten tartsuk .

A Párizsi Megállapodás 191 közül eddig több mint 150-en nyújtottak be új vagy frissített cselekvést – az adott aláíró országszintű terven hozzájárulások (NDC) számszerűsítésével. A 2030-ra tervezett globális kibocsátáscsökkentésünk ezzel együtt mindig messze elmarad az 1,5 °C-os cél eléréséhez szükségestől, a tervezgetések, ígéretek után és helyett immár konkrét cselekvésre van szükség. Konkrétan: 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok 45%-os kibocsátáscsökkentése szükséges ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg a kritikusnak vélt 1,5 Celsius-fokot.

A kibocsátás legnagyobb része mindössze néhány országból származik

Image removed.

3% – A 100 legkisebb kibocsátású ország hozzájárulása együttesen is minimális  (zöld)

68% – A 10 legnagyobb kibocsátó felel a globális összmennyiség több mint kétharmadáért (piros)

46% – A 3 legnagyobb kibocsátó mennyisége a 16-szorosa az utolsó 100 ország kibocsátásának (narancssárga)

(Forrás: un.org)