A petkalózok idén is kitettek magukért: 900 zsák hulladékot gyűjtöttek össze

pet-petkupa-tisza-hulladek

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A petkalózok idén sem pihentek, a napokban a Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti 70 folyamkilométeres szakaszát tisztították meg. Kitartó munkájukkal több mint 900 zsák hulladéktól mentesítették a folyót és árterét.

A környezetvédelem jegyében versenyeztek egymással a pillepalackokból készült hajók a XI. Tiszai PET Kupán július 29. és augusztus 6. között. A cél változatlan volt: minél több hulladéktól megtisztítani a folyót és árterét. A lelkes résztvevők nem tétlenkedtek: összesen 937 zsák, hozzávetőleges 6,1 tonna szemetet gyűjtöttek össze a Tisza Kisköre és Szolnok közötti szakaszán.

Ahogy a szervező Természetfilm.hu Egyesület közleményében írta, a több mint egyhetes versenyen tapasztalt csapatok mérték össze erejüket - még az első Tiszai PET Kupáról is voltak visszatérő résztvevők. A szervezők örömére a legifjabb nemzedék is kiemelkedő létszámmal képviseltette magát: ismét szép számmal voltak jelen a PET Kupa utánpótlás csapatának, az UP-nak a fiataljai, és - csupán egy kivétellel, - minden pethajón volt gyermek.

pet-petkupa-tisza-hulladek
A láthatatlan szennyeződések is jelen vannak

A Tisza sajnos ezúttal is sokféle hulladékot sodort magával, a versenyzők a a vízen könnyen úszó PET-palackoktól és üvegektől kezdve találtak féllábú műanyag székeket, fémhordókat, polisztirol darabokat, fél pár lábbeliket, játékbaba darabokat sőt, egy hatalmas linóleum darabot is.

A folyó ráadásul a láthatatlan szennyeződésektől sem mentes, számolt be róla az egyesület. A vízminták elemzéséből néhány éve kiderült, hogy egy veszélyes műanyagösszetevő, a ftalát is a Tiszában úszik, illetve a hazai folyóinkban is megjelent a mikroműanyag. A vizsgálatot végző Eurofins pedig most az egyik leghírhedtebb, korábban nagy tömegben gyártott vegyületet mutatta ki: a perfluorooktán-szulfonsavat. A vegyület legjellemzőbb tulajdonsága, hogy egyszerre víz- és olajálló, éppen ezért rendkívül széles körben használatos a mindennapi életben.

A mért koncentrációja rendkívül alacsony, így az emberre például fürdés közben nem veszélyes, ám a sérülékeny vízi ökoszisztémát – főleg az apró élőlényeket, rajtuk keresztül pedig az egész táplálékláncot – veszélyezteti.

Kevesebb volt a hulladék az ártéri erdőkben

A forrásvidéki sikeres beavatkozásoknak, valamint a korábbi évek eredményes felső-tiszai hulladékgyűjtő akcióinak köszönhetően az ártéri erdőkben kevesebb hulladékkal találkoztak most a petkalózok. Meg kell még említeni a Kiskörei Duzzasztómű kiemelkedő szerepét is, a vízlépcsőnél ugyanis az év során folyamatosan emelik ki a partra a hulladékot. A csapatoknak azért így is sok dolga akadt, így együttesen több mint 900 zsákot töltöttek meg az összegyűjtött hulladékkal.

pet-petkupa-tisza-hulladek

A XI. Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

1. helyezett: Siemens Energy, akik rendkívüli eredménnyel, 254 zsák összegyűjtött hulladékkal kerültek ismét a dobogó élére, ezzel megőrizve címvédő szerepüket 

2. helyezett: Siemens Evező-SÖK, 173 zsák hulladék

3. helyezett: KÖTIVIZIG, 117 zsák hulladék

Tisza Hőse díj (legtöbb egy főre jutó összegyűjtött hulladék): Siemens Energy 

Óriási elismerés a mezőny további pethajós csapatainak: Aztakeservit, Eurofins Kutatóközpont, Main Stage, Pelikánok, Peter Johnson, TILOS Rádió, Tisza2