Búcsút mondhatunk az átázott papír szívószálnak, de elterjed az új eljárás

szivoszal-hulladek-muanyag

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Műanyag szívószálat a legtöbb országban már nem használnak. Bár látszólag sok alternatíva közül választhatunk a többször használatos fémtől a papír szívószálig, egyik sem tökéletes. Most azonban lehet, hogy megvan a megoldás, amivel helyettesíthetjük a műanyag változatot.

A műanyag szívószálak elhagyása dicséretes, de amikor a legtöbb országban meghozták ezt a döntést, talán nem is gondoltak rá, hogy a helyettesítése nem lesz olyan egyszerű. A többször használható, fém szívószálak túl drágák, ráadásul higiéniai problémákat is felvetnek.

Az egyszer használatos papír szívószálak pedig eláznak, ha hosszabb ideig érintkeznek a folyadékkal, és még csak nem is annyira környezetbarátok, mint azt sokan gondolják. Ezeket ugyanis polietilénnel vagy akrilgyantával vonják be, ugyanazokkal az anyagokkal, mint amit például a műanyag zacskók vagy papírpoharak gyártásánál használnak. Ezek az anyagok nem bomlanak le, mikroműanyaggá esnek szét, tovább fokozva a globális környezeti problémát.

Az eredmény nem azonnali, de mélyreható lesz

Koreai kutatók azonban megtalálhatták a megoldást a fenti problémákra - számol be róla a ZME Sciene. Egy olyan szívószál kifejlesztésén dolgoztak, amely lebomlik, tartósabb, mint a jelenlegi papír termék, és tömeggyártása könnyen megoldható. A szívószálak bevonatához biológiailag lebomló műanyagot szintetizáltak, majd cellulóz nanokristályokat adtak hozzá.

- A műanyag szívószálak papírra való lecserélése nem hoz azonnali eredményt, de idővel komoly változások érhetők el - magyarázta Oh Dongyeop, a tanulmány vezető szerzője. - Amennyiben az egyszer használatos műanyagok használatáról fokozatosan áttérünk a különféle környezetbarát termékekre, a jövőben a környezetünk sokkal egészségesebb lesz.

Nem ázik át, és teljesen lebomlik

A jelenlegi papír szívószálak bevonata nem illeszkedik pontosan a felületre, ezért a folyadék át tudja itatni, és hamar használhatatlanná válnak. Ráadásul a szénsavas italokban a buborékképződést is intenzívebbé teszik. Az új találmány ezeket a hibákat orvosolja.

A bevonóanyag egyenletesen és szorosan fedi a termék felületét, így az megőrzi fizikai épségét - vagyis nem ázik el - se a hideg, se a meleg italokban, és buborékképződést sem okoz. Mindezek mellett teljes mértékben lebomlik, az elvégzett kísérletek alapján mindössze 120 nap alatt.