Betiltanák a műanyagot tartalmazó törlőkendőket az Egyesült Királyságban

muanyag-torlokendo-tiltas-egyesult-kiralysag

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A műanyag szálakat tartalmazó nedves törlőkendők betiltását tervezik az Egyesült Királyságban, hogy így küzdjenek a vízszennyezés ellen.

Lakossági konzultáció indul az Egyesült Királyságban arról, hogy a lakosok szükségesnek tartják-e a műanyagot tartalmazó nedves törlőkendők betiltását - számol be róla az Euronews. A biológiailag lebomló alternatívák már elérhetők - vannak kereskedők, amelyek már csak ilyeneket forgalmaznak -, a legtöbb termék azonban még mindig tartalmaz műanyag szálakat.

A csatornarendszerbe kerülve ezek összeragadnak, és létrehozzák a “csatornaszörny” néven ismert jelenséget: ezek a hulladéktömbök le nem bomló anyagokból és zsíros, olajos szennyeződésekből állnak. A Water UK nevű szervezet legutóbbi jelentése szerint az ilyen jellegű képződmények 93 százalékát a nedves törlőkendők teszik ki. A csatornaszörnyek által okozott dugulások elhárítása komoly költséggel jár, a szervezet szerint évente mintegy 100 millió fontba. 

A törlőkendők betiltása egyébként nem új ötlet, a javaslatot már 2018-ban is előterjesztették. Az intézkedés a brit kormány vízügyi tervének része, amelynek célja a vízminőség javítása. A tervezet ezen kívül tartalmaz többek között bizonyos polifluor-tartalmú alkil anyagokra - az úgynevezett örök vegyi anyagokra - vonatkozó korlátozást, valamint kilátásba helyezi, hogy pénzbírsággal sújtható az a cég, amely alapos indok nélkül tisztítatlan vizet enged a vízelvezetőkbe.