A vállalatoknak még fontosabb a napelem – hazai pályán telepít óriás-invertert a Growatt

a-vallalatoknak-meg-fontosabb-a-napelem–hazai-palyan-telepit-orias-invertert-a-growatt

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy nagy kínai, kuatungi (guangdongi) acélgyártó az emelkedő energiaárak és a villamosenergia-szabályozás elől menekülve hatalmas, 2,6 MW-os napelemrendszer telepítése mellett döntött, hogy csökkentse a regionális hálózattól való függését. Az invertereket az ugyancsak helybéli, világhírű Growatt szállítja a projekthez – adta hírül a pv-magazine.com.

A lakástulajdonosok mellett a vállalkozások számára még égetőbb problémát okoz világszerte az energiaárak szakadatlan emelkedése. A 126 millió lakójú dél-kínai tartomány egyik kuatongi székhelyű, rozsdamentes acélból és ötvözetből készült precíziós öntvénygyártója, amely havonta körülbelül 600 000 kWh energiát használ fel folyamatai lebonyolítására, különösen energiaár-érzékeny vállalat.

Az igazi válságot tavaly nyáron élte meg, amikor a hálózati áramhiány miatt hetente csak három napot üzemeltethette gyárát, így több mint felére csökkentette a termelést. Nem is volt kérdés tehát, hogy megéri-e számukra az üzemépületek tetejére egy nagy napelemrendszer telepítése. Mindezt helyi mérnöki, beszerzési és kivitelezési szakemberek segítségével, 2,6 MW-os Longi modulokból és 21 db Growatt MAX 125KTL3-X LV inverterből álló rendszerrel valósították meg (képünkön).

„Egy ekkora napelemes erőmű mintegy 2,8 millió kWh éves teljesítményt tud termelni, ami gyárunk teljes villamosenergia-fogyasztásának egyharmadát teszi ki. (Csak az összehasonlítás kedvéért: a magyar statisztikai átlagot alapul véve ez több mint 1500 családi ház éves fogyasztását fedezné…) A Longi egy elsőrangú nemzetközi márka, a Growatt pedig egy helyi, kuatungi vállalat, amely kiemelkedő szolgáltatásokat nyújt, és egyben globális vezető az elosztott szoláris inverterek terén; ezek bizonyos biztosítékokat nyújtanak számunkra” – mondta a cég a pv-magazinnak.

Az új Growatt MAX 125KTL3-X LV háromfázisú PV inverter nagy kereskedelmi és közüzemi telepítésekhez készült, és 10 biztosítékmentes maximális teljesítménypont-követővel (MPPT) rendelkezik 20 húron keresztül. Maximális rugalmasságot kínál a rendszer tervezésében és telepítésében, figyelembe véve a részleges árnyékolást ott, ahol ez előfordul, és alkalmazkodik a különböző modulirányokhoz a legmagasabb energiahozam elérése érdekében. A MAX név és kialakítása szerint széles, 180 V és 1000 V közötti MPPT tartománya azt jelenti, hogy a nap folyamán korábban kezdheti el a munkát, mint sok más inverter, és később délután fejezheti be, maximalizálva a napi teljesítményt.

A cégnek megvannak a maga szén-dioxid-csökkentési ambíciói, és azt állítja, hogy a 2,6 MW-os tetőtéri napelem-berendezés éves szinten mintegy 2700 tonna szén-dioxid-kibocsátással fogja csökkenteni.

(Kép és szöveg: pv-magazine.com)

 

A Growatt inverterek kizárólagos, hivatalos forgalmazója az EU-SOLAR Nyrt.