A mikrohálózatok működése még biztosabbá válhat a Growatt új inverterével

a-kis-energiakozossegek-egyre-terjednek-vilagszerte

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A mikrohálózatok, bár hazánkban még nem annyira ismertek, világszerte egyre népszerűbbek, hiszen számos helyzetben megoldást nyújtanak. Az elosztó hálózattól elszigetelt területeken, illetve a hálózathoz csatlakozó települési környezetben is egységes, ellenálló és függetlenül is működni képes energetikai hálózatokat jelentenek.

Az energiaszektorban a megújuló energiaforrások terjedése és az új fogyasztók - például termelő-fogyasztók és energiaközösségek - megjelenése jelentős változásokat indított el. A szektor a helyi energiatermelés irányába indult el az úgynevezett elosztott energiaforrások (distributed energy resources - DER) használatával, amelyek a termelés helyének közelében történő felhasználásra állítják elő az energiát. Az energiát többféle forrás szolgáltathatja - napelemes rendszer, szélturbina, biomassza vagy akár dízelgenerátor is. A rendszerek továbbá rendelkeznek az energiatárolást szolgáló megoldással is.

A DER-ek csatlakoznak a meglévő villamoshálózatra, azonban nagy előnyük, hogy a hálózattól teljesen függetlenül is képesek működni. Ez akkor jön különösen jól, amikor a villamoshálózat meghibásodása miatt áramszünet következne be - hiszen a DER-ek a hozzájuk kapcsolt fogyasztóknak ebben az esetben is tudják biztosítani a szükséges elektromos áramot.

Jó a környezetnek, jó a fogyasztónak

Az energiaellátás szempontjából még nagyobb biztonságot ad, ha a helyi forrással rendelkező fogyasztók összekapcsolódnak, és egy úgynevezett mikrohálózatot alkotnak. Magyarországon ezek a kis energiaközösségek még nem terjedtek el, de a világon egyre több van belőlük bizonyítva, hogy mennyire előnyösek - főként akkor, ha egy intelligens vezérlőegységgel is rendelkeznek.

Okos szabályozással ugyanis optimalizálható az energiatermelés, tárolás és a hálózatba való táplálás az aktuális fogyasztás és energiaárak alapján. Ezáltal nemcsak minimalizálhatók a fogyasztók költségei, hanem csökken a szénlábnyomuk, sőt akár a teljes karbolsemlegességet (net-zero állapotot) is elérhetik.

A vállalatok számára az energiatermelés és -fogyasztás optimalizálása nyilvánvaló előnyökkel jár pénzügyi szempontból, de az ESG-stratégiájukat is támogatja. Az ESG az angol Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) szavak rövidítése, és azt a vállalatirányítási szempontrendszert jelenti, amely nemcsak a pénzügyi, hanem a természeti és társadalmi kérdéseket is megfelelően kezeli.

Egyre több helyen épülnek ki mikrohálózatok

Ahogy korábban már említettük, a mikrohálózatok hazánkban még nem terjedtek el, de elszigetelt területeken remekül működnek, mint például a lakott területektől távol eső bánya- vagy iparterületeken, óceáni szigeteken. Szintén egyre nagyobb figyelmet kapnak olyan helyeken, amelyeket az éghajlatváltozás hatásai sújtanak - ilyenek például a tengerparti területek, vagy áradásoknak és viharoknak kitett helyszínek.

A megfelelő inverter biztosíthatja a megbízható működést

A mikrohálózatok megbízható működése szempontjából szükség van egy olyan inverterre, amely optimalizálja és kezeli a termelés és a fogyasztás gyors változásait - a Growatt SPF 5000 ES invertere pont ilyen. Az eszköz a különböző forrásokból - napelemekből, generátorból, hálózatból vagy akkumulátorból - származó energiát is hasznosítja, ez biztosítja rendkívüli rugalmasságát.

Akkumulátor nélküli működtetése is lehetséges, ugyanakkor kompatibilis a lítiumion- és az ólomsavas akkumulátorokkal, és rendelkezik egy beépített maximális munkapont kereső funkcióval (MPPT) ellátott töltésszabályozóval. Hat egység köthető párhuzamosan egyfázisú és háromfázisú konfigurációban, amelynek a legnagyobb kapacitása 30 kW. Ahogy a Growatt többi inverterénél, ennél a terméknél is elérhető a távfelügyelet.

Az SPF 5000 ES társítható a Growatt AXE lítiumion-akkumulátorával. Az alacsony feszültségű moduláris rendszer lítium-vasfoszfát akkumulátorcellákat használ a maximális biztonság érdekében, és modulonként 5 kWh teljesítményt nyújt. Egy csoportba összesen 10 modul csatlakoztatható, ami 50 kWh tárolási kapacitást biztosít.

Az SPF 5000 ES a maximális névleges teljesítmény leadásával párhuzamosan tölti az akkumulátort, amelyhez - a korábbi eszközöktől eltérően - nincs szükség külön napelemes töltésvezérlőre. A rendszer a fogyasztók számára lehetővé teszi, különböző működési módok beállítását ezzel optimalizálva a napenergia hasznosítást és tárolást.

 

(Források: Közgazdasági szemle, pv-magazine.com)