A víz felett lebegő, környezetbarát otthonokba hamarosan beköltözhetnek az első lakók

a-viz-felett-lebegnek-a-jovo-kornyezetbarat-otthonai

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy modern otthon, letisztult kivitelezésben, zavartalan panorámával, okos technológiai megoldásokkal, az óceán lágy morajlásával a háttérben - ki az, aki kedvet kapott hozzá? Az elképzelés megvalósítható, mert valóban elkezdtek építeni ilyen házakat, de lehet, hogy egy kicsit spórolni kell majd rá.

Az építészetben is egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan megoldások, amelyek a környezet megóvását, a fenntarthatóságot szolgálják. A panamai székhelyű Ocean Builders nevű cég is ezeket tartotta szem előtt, amikor megalkotta a Seapod nevű, víz felett lebegő otthonát. Az első házak építését már el is kezdték a Panama északi partjainál található Linton Bay kikötőben.

Éjszakai látkép a Seapodokról

Zavartalan panoráma, modern felszerelések

A házak valójában nem is a vízen, hanem a hullámok felett nagyjából két méteres magasságban lebegnek, ami tökéletes stabilitást és komfortérzetet ad a lakóknak. A Seapodokat a levegővel töltött fém csövek tartják a víz felszíne felett. A két embernek tervezett, 73 négyzetméteres otthonban minden megtalálható: van egy nagy hálószoba, nappali, konyha és fürdőszoba. A lakók a 360 fokos óceáni panorámát az üvegablakokon keresztül csodálhatják. A kényelmet a legmodernebb technológiai megoldások szolgálják, amelyeket az ott tartózkodók a saját igényeikre szabhatnak.

A Seapodot Rüdiger Koch, az Ocean Builders vezető mérnöke és a Grant Romundt vezérigazgató közösen álmodta meg. Remélik, hogy a házuk átalakítja az emberek fejében élő képet arról, milyen lehet a vízen élni.

- Amikor azt mondjuk, hogy valaki a vízen él, arra gondolunk, hogy egy hajón lakik  - magyarázta Romundt. - Ez az életforma azonban sokak számára elképzelhetetlen. Éppen ezért terveztünk egy olyan házat, ami a vízen lebeg, mégis olyan érzést kelt, mintha a szárazföldön lenne.

Az óceáni panorámát csodálva térhetünk nyugovóra a Seapodban

Drónok segítenek a bevásárlásban

Annak ellenére, hogy a ház valóban mindennel felszerelt, felmerülhetnek kérdések a mindennapi élettel kapcsolatban - például a bevásárlást hogyan lehet megoldani? Folyamatosan oda-vissza kell ingázni a szárazföld és a vízi otthon között? Ebben az esetben elég kellemetlen lenne, ha elfelejtjük a kenyeret betenni a kosárba, nem igaz?

Szerencsére ennél már fejlettebb a technológia, és Romundt szerint a vásárlással kapcsolatos kérdésekre a drónok jelenthetik a megoldást, amelyek az ételt, a gyógyszert és az egyéb apróságokat is a lakókhoz tudják vinni gyorsan és egyszerűen. A nagyobb dolgok szállítására pedig rendelkezésre áll egy saját hajó, ami egyébként újrahasznosító hajóként is funkcionál, és összeszedi a házakban keletkező hulladékot.

Egy otthon, amely a környezetnek is jó

A kapszula tervezésekor a fenntarthatóságra is figyeltek, és egy olyan házat akartak létrehozni, ami a környezet hasznára válthat, ami egy olyan új élőhelyet jelent, amit az óceáni flóra és fauna elfoglalhat, és ott virágozhat. Ez nemcsak egy szépen hangzó elképzelés, hanem valóban megtörténhet, és ezt tudományos tények is bizonyítják. A tengerbiológusok ugyanis megfigyelték, hogy bármi, ami a vízbe kerül és árnyékot vet, az vonzza az élőlényeket - feltételezhetően ez a Seapodok esetében is így lesz. Eleinte valószínűleg kacslábú rákok fognak megtelepedni az építmények alján, majd megjelennek a korallok, végül a halak, teknősök és egyéb tengeri élőlények. Persze a folyamat éveket vesz igénybe, de akkor is segít helyreállítani a tengeri ökoszisztémát. 

- Egy olyan otthont szerettünk volna megalkotni, ami nem árt, hanem használ a környezetnek - hangsúlyozta a vezérigazgató. - Még nem tökéletes minden, de folyamatosan keressük a megoldásokat, hogyan lehetünk még jobbak.

Modern, letisztul formák jellemzik a házat
Szeptemberre már el is készülnek az első házak

Ahogy már említettük, a kapszulák építését megkezdték, és a tervek szerint az első elkészült házakat szeptemberben mutatják be. Először online, majd később a potenciális vevőjelölteknek lehetőséget biztosítanak, hogy élőben is megnézzék.

Aki szeretne magának egy ilyen otthont, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, az áruk ugyanis 295 ezer dollártól (117 millió forinttól) 1,5 millió dollárig (600 millió forintig) terjed - de előleget legalább addig nem fognak kérni, amíg a vevők saját szemükkel nem látták a házakat.

 

(Forrás: edition.cnn.com, oceanbuilders.com)