A világ leghosszabb kerékpáros alagútját építették meg Norvégiában

kerekpar-alagut-norvegia

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A világ leghosszabb gyalogos és kerékpáros alagútját adják át hamarosan Bergenben. A cél, hogy az autó helyett minél többen válasszák az alternatív közlekedési lehetőségeket a norvég városban.

Alig több mint egy hónap múlva, április 15-én nagyszabású futó- és biciklis rendezvények kíséretében megnyílik a 2,9 kilométer hosszú kerékpáros alagút Bergenben, amely Fyllingsdalen and Mindemyren településrészeket köti össze - írja az Euronews. A biciklisek innen útjukat Bergen belvárosa felé a meglévő kerékpárutakon folytathatják.

A távolság Fyllingsdalen és a belváros között nagyjából 8 kilométer, ezt most két keréken nagyjából 40 perc alatt lehet megtenni, de amint átadják az alagutat a nagyközönség számára, ez az időtartam lecsökken 25 percre.

Az államilag támogatott projekttel szeretnék ösztönözni a lakókat arra, hogy autó helyett a biciklis vagy gyalogos közlekedést válasszák így csökkentve a városi forgalmat, a károsanyag- és egyéb légszennyező anyagok kibocsátását.

kerekpar-alagut-norvegia

A maga nemében világelső az alagút

Bár az építményt a világ leghosszabb kerékpáros alagútjaként emlegetik, ez csak bizonyos feltételek mellett igaz. Az amerikai Seattle közelében ugyanis van egy 3,6 kilométer hosszú alagút, amelyet szintén használhatnak a kerékpárosok. Az eredeti célja azonban nem ez volt, korábban vasúti alagútként funkcionált.

Vagyis a bergeni létesítmény a világ második leghosszabb kerékpáros alagútja, de a leghosszabb, amelyet kifejezetten erre a célra építettek.

Futók, gyalogosok és biciklisek is birtokba vehetik

Az alagút minden nap reggel fél hat és este fél tizenkettő között lesz nyitva. A kerékpárút mellett a járdát is kiépítették, így a futók és gyalogosok is bátran használhatják. A falakat különböző művészek alkotásai díszítik, hogy ne legyen olyan monoton az utazás, de persze a biztonságra is figyeltek.

A pihenők jól megvilágítottak, az útvonalat biztonsági kamerák figyelik, és 250 méterenként segélyhívó telefonok is rendelkezésre állnak. A hőmérsékletet 7°C körül tartják majd, így a hidegebb napokon is vonzó célpont lesz a testedzést végzők számára.