Termeszvárak segíthetnek a jövő épületeinek megalkotásában

termesz-epiteszet-elovilag-energia

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Olykor a természet adja a legjobb ötleteket egy-egy fejlesztés megvalósításához. Az építészek például a termeszvárakból nyerhetnek inspirációt az energiahatékony, élő és lélegző épületek tervezéséhez.

A termeszvárak egészen elképesztő képződmények, a legnagyobbak akár 8 méter magasak és 30 méter átmérőjűek is lehetnek. Felépítésük rendkívül ellenálló, gyakran tovább fennmaradnak, mint a bennük élő termeszkolóniák. 

A kutatók most a Macrotermes michaelseni nevű afrikai termeszfaj várait vizsgálták meg közelebbről - számol be róla a NewAtlas. Mégpedig azért, mert ezeket az építményeket sűrű, egymással összefüggő alagúthálózat szövi át, amely a termeszvár körüli szelet felfogva örvénylést kelt, és így szabályozza a belső klímát. A légmozgás képes elszállítani az elhasznált levegőt és a felesleges nedvességet a várból, miközben fenntartja a benti páratartalmat, és kellő szellőzést biztosít. Az építmények faláról a kutatók egy 3D-modellt is készítettek, hogy jobban megértsék, hogyan működik ez a fajta szabályozási mechanizmus.

termesz-epiteszet-elovilag-energia

- Az épületek szellőztetése során a benti hőmérsékletet és páratartalmat szeretnénk megőrizni úgy, hogy közben az elhasználódott levegő helyére frisset engedjünk be - magyarázta Rupert Soar, a tanulmány egyik szerzője. - A jelenleg használt rendszerek többsége még küzd ezzel. Itt van azonban egy olyan építmény, ami képes erre.

A kutatók bíznak abban, hogy felfedezésük segítségével az építészek egy nap le tudják majd másolni a termeszvárak struktúráját a még energiahatékonyabb épületek megalkotásához.

- Nagyon közel vagyunk már a természetközeli építészet megvalósításához, hiszen most először kaptunk lehetőséget egy valódi élő és lélegző épület tervezésére - hangsúlyozta Soar.