A kerékpárosok és gyalogosok paradicsomát hoznák létre Dubaiban

dubai-loop-kozlekedes

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Ha kerékpáros- és gyalogosbarát városokra gondolunk, valószínűleg nem Dubai fog először eszünkbe jutni. Most még valóban nem sorolható ebbe a kategóriába, de ez megváltozhat, ha grandiózus tervük megvalósul.

Dubai jól ismert arról, hogy elképesztő tervekkel képes előrukkolni. A sivatagban fekvő városban ezek közül nem egy már meg is valósult, és nemrég napvilágot látott egy újabb grandiózus elképzelés. Az Urb nevű helyi építésziroda tervezte meg a Loopot, a 93 kilométer hosszú, kerékpáros- és gyalogosbarát útvonalat, amely menedéket nyújt a sivatagi klíma ellen - számol be róla a NewAtlas.

dubai-loop-kozlekedes

Megújuló forrásból nyerik az energiát

Dubaiban általában túl meleg van, hogy szabadtéren kényelmesen lehessen mozogni. Éppen ezért a futurisztikus kinézetű, emelt létesítmény fedett lenne, hogy kontrollálni tudják a belső körülményeket. Természetesen hűvösen tartani egy ilyen hatalmas teret rengeteg energiát igényel, de az Urb állítása szerint ezt megújuló energiaforrásokból fedezik. A napenergiának biztosan fontos szerepet szánnak, de a kinetikus járdalapok ötlete is felmerült.

Az épületben a futásra, gyaloglásra és kerékpározásra szolgáló területeken és az ezekhez kapcsolódó sportlétesítményeken kívül rengeteg zöldfelület kapna helyet, kis parkokat alakítanának ki, sőt a vertikális farmokon még a növénytermesztés is megoldott lehet a város élelmiszerellátásnak javítása érdekében.

dubai-loop-kozlekedes

Megváltoztathatja a közlekedési trendeket

- A Loop terveink szerint több mint 3 millió lakost szolgálna, akik percek alatt elérhetnék a legfontosabb szolgáltatókat és helyszíneket - magyarázta az Urb sajtóközleményében. - Kellemes, kontrollált környezetet biztosít majd egész évben, így  a séta és a kerékpározás válhat az elsődleges közlekedési formává Dubaiban.

A projekt megvalósíthatóságát egyelőre még csak vizsgálják. Talán most még nehéz elképzelni, hogy valaha is megépül, ne feledjük, hogy a Közel-Keleten már láttunk példát arra, hogy milyen merész projektek váltak valósággá.

dubai-loop-kozlekedes