Elindult az új Otthonfelújítási program! Minősítsen elő!
Erősebbé válik a beton, ha a homok egy részét kávézaccal helyettesítik - erre mutatott rá egy friss tanulmány. A módszer elterjedése hozzájárulhatna a körkörös gazdaság kialakításához az építőiparban is.
A kávézacc házilag is sokféleképp hasznosítható: a növények földjébe keverve kiváló tápanyagforrás lehet, arc- és testradírként a szépítkezést teszi természetessé, ugyanakkor remekül komposztálható. Azonban egy új módszerrel ezeknél sokkal nagyobb mértékben lehetne alkalmazni.
Számítások szerint évente csaknem 60 millió tonna kávézacc keletkezik világszerte, amelynek nagy része a hulladéklerakókban végzi. A NewAtlas cikke szerint az ausztrál RMIT Egyetem kutatói felfedezték, hogyan lehetne javítani ezen az arányon: betonhoz kellene adni a zaccot.
- Egy innovatív eljárást szerettünk volna kifejleszteni, hogy ez a hatalmas mennyiségű kávézacc ne a hulladéklerakókban végezze, hanem hasznosítható legyen az építőiparban. Ez inspirált minket - foglalta össze Rajeev Roychand, a tanulmány vezető szerzője.
A környezetvédelmet is segítheti az új technológia
A kávézacc építőipari alkalmazására a finom szemcseméret miatt gondoltak a kutatók, és elméletüket tesztelték is. Melbourne kávézóiból gyűjtötték össze a hulladékot, majd eltávolították belőle a nedvességet. A kiszárított szerves anyagot két különböző hőmérsékleten hevítették oxigénmentes környezetben - ezt az eljárást hívják pirolízisnek -, hogy bioszenet állítsanak elő.
A folyamat végén keletkező anyagot eltérő arányban cementtel keverték, így helyettesítve a homokot. Az elkészült beton tulajdonságait elemezve arra az eredményre jutottak, hogy az akár 30 százalékkal is erősebbé válhat a kávézaccnak köszönhetően.
- Az építőipar jelentősen hozzájárulhat a szerves hulladékok, például a kávézacc újrahasznosításához - magyarázta Shannon Kilmartin-Lynch, a publikáció társszerzője. - Kutatásunk még a kezdeti szakaszban jár, de az izgalmas eredmények megnyithatják az utat az újszerű technológia előtt.
Az építőipar gyorsan növekvő alapanyagigénye miatt világszerte egyre nagyobb mértékben termelik ki a homokot - elsősorban a folyami homokot, ami nagy hatással van a környezetre. A kávézacc felhasználása tehát nemcsak a hulladék mennyiségét csökkenthetné, de segítene a természeti értékek megóvásában is.