A felhőkarcolók súlyától süllyedhet el New York

newyork-felhokarcolo-sullyedes

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

New York süllyed, az égbenyúló felhőkarcolói miatt egyre gyorsabban - erre mutatott rá egy nemrég megjelent tanulmány a város geológiájának és a műholdas adatok vizsgálatával.

Évente 1-2 millimétert süllyed New York a felhőkarcolók súlya alatt - írja a ScienceAlert. Bár ez nem tűnik soknak, de valójában a metropolisz egyes területei a tengerszint emelkedésénél gyorsabban süllyednek. Ez pedig már komoly gondot okozhat a alacsonyan fekvő városnak, ahol több mint 8 millió ember él. A tanulmány eredményei azonban elősegíthetik a növekvő árvízkockázatot és a tengerszint emelkedését mérséklő stratégiák kidolgozását.

- Vizsgálatunk felhívja a figyelmet arra, hogy minden tenger- vagy tóparton, illetve folyó mentén elhelyezkedő magas épület növeli az árvízveszélyt - hangsúlyozta Tom Parsons, az Egyesült Államok Geológiai Intézetének geológusa, a tanulmány szerzője.

Kiszámították, mennyit süllyed a város

Parsons és munkatársai kiszámították a több mint egymillió New York-i épület összsúlyát, ami 764 milliárd kilogrammnak felel meg. Ezután a város területét 100x100 méteres négyzethálóval fedték be, és az épületek tömegét lefelé irányuló nyomássá átalakítva meghatározták a süllyedés mértékét.

New York geológiája igen komplex, az alapkőzet kiemelkedései mellett leginkább homokos, iszapos és agyagos ületékek jellemzik. A kutatók megállapították, hogy az agyagban gazdag talajok és mesterséges feltöltések hajlamosak leginkább a süllyedésre.

Végső lépésként a számítások során kapott információkat összehasonlították a földfelszín magasságát mérő műholdas adatokkal, hogy meghatározzák a süllyedés mértékét a metropolisz teljes területén.