A fehér lehet az új terrakotta: ezért festhetik át Barcelona háztetőit

Barcelona-hohullam-klimavaltozas

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Barcelona városképét a terrakotta épületei határozzák meg. Meglehet azonban, hogy pár év múlva teljesen más látvány tárul majd elénk a klímaváltozás elleni harc következtében.

Az egyre intenzívebb hőhullámok Barcelonát is sújtják. A hősziget hatás miatt ráadásul a városközpontban akár 8°C-kal melegebb lehet a környező területeknél. Ennek enyhítésére a helyi Autonomous University of Barcelona (UAB) egyetem kutatói egy olyan meglepő megoldással álltak elő, amely teljesen megváltoztatja a katalán főváros látképét - írja az Euronews.

Fehérre festett tetőkkel csökkenthető a hőmérsékletet

Egy friss kutatás szerint Európa a világátlagnál gyorsabban melegszik, és ez alól Barcelona sem kivétel. A városban 2020-ban regisztráltak az eddigi legmelegebb évet 16,8°C-os átlaghőmérséklettel. A hőhullámok hatásai súlyosak, de egy éghajlatváltozással foglalkozó kutatócsoport szerint a házak fehérre festése segíthet: akár 4,7°C-kal csökkentheti a hőmérsékletet.

- A városi hősziget hatást a fehérre festett tetők mérsékelhetik - mondta Sergi Ventura, az UAB meteorológusa. - A kísérletünkben átlagosan 0,8 fokos hőmérsékletcsökkentést értünk el a hőhullámok idején. Egyes helyeken pedig több mint 4 fokkal alacsonyabb csúcshőmérsékleteket mértünk a nap bizonyos óráiban.

A trükk egyszerű: a fehér tető növeli az épületek albedóját, vagyis a fényvisszaverő képességüket. Ventura szerint az olyan városokban, mint Barcelona ez a módszer hatásosabb lehet a klímaváltozás ellen, mint a zöldterületek növelése.

Komolyabb megoldásra lenne szükség?

Az éghajlati hatások mérséklésére adott válaszként a városban az elmúlt években jelentős fásítás kezdődött, egyre több zöldterületet alakítottak ki. Egyes szakértők szerint ez önmagában azonban már nem elég az egyre gyakoribb hőhullámok elleni védekezéshez, drasztikusabb változtatásokra lenne szükség.

- A város szerkezetének megváltoztatására kell törkednünk - Adrian Fernandez, a Greenpeace aktivistája. - Az épületek színének megváltoztatása megoldás lehet a problémára. Lehetnek pozitív hatásai. Az egyre gyakoribb és súlyosabb hőhullámok ellen azonban komolyabb megoldásra van szükség.