Ez a hatalmas napóra nem csak az időt mutatja majd

epiteszet-napora-napenergia-houston

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A világ legnagyobb napóráját építhetik fel Houstonban, ami az esztétikai élményen túl évente csaknem 400 ezer kWh megújuló energiával szolgáltat.

Különleges látványossággal gazdagodhat a texasi Houston városa: a világ legnagyobb napóráját tervezik ott felépíteni. A 30 méter magas boltív egy átjáró lenne az East End nevű városrészbe. Az Arco del Tiempo fantázianévre keresztelt építmény ugyanakkor nemcsak közösségi térként, hanem naperőműként is működne. Az építmény tetejére telepített panelek évente csaknem 400 ezer kWh elektromos energiát termelhetnek - írja az InterestingEngineering. Az innovatív beruházás a tervek szerint 2024-re készül el.

- Ez az egyedülálló építmény több, mint egy műalkotás - mondta Sylvester Turner, Houston polgármestere. - Ez az energiahasznosítás új korszakának emlékműve. Houston mindig az élen járt az innovációkban, ezzel a projekttel is ezt a hagyományt követjük.

epiteszet-napora-napenergia

A beruházás egy nonprofit szervezet, a Land Art Generator Initiative (LAGI) jóvoltából valósulhat meg. A közösség a klímaváltozás elleni küzdelem részeként olyan építészeti megoldásokat támogat, amelyek a funkcionalitást a művészettel ötvözik. Minden évben nemzetközi versenyt szerveznek, hogy az indulók megmutathassák: a klímamegoldások egyszerre lehetnek hasznosak és szépek. A szóban forgó projektet is egy ilyen eseményen mutatták be.

- Öröm volt részt venni a LAGI 2019-es versenyén, és nagyon izgatottak vagyunk, hogy láthatjuk életre kelni a győztes pályaművet - mondta Chris Van, az eseménynek helyt adó Madsar City fenntarthatósgért és társadalmi felelősségvállalásért felelős igazgatója. -  Az Arco del Tiempo sokkal több mint egy köztéri művészeti alkotás. Felhívja a figyelmet a fenntarthatóságra, miközben ünnepli és támogatja azt. Ez egy erős kombináció. Remélem, a jövő városaiban még több hasonló műalkotás kap helyet.