Rengeteg "felesleges" hőenergia vár hasznosításra

tobbletho-ho-energia-europa

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Szinte egész Európa melegvíz- és hőigénye biztosítható lenne a kontinensen megtermelt többlethő hasznosításával - állítják környezetvédelmi szakértők. Ez ráadásul a meglévő technológiákkal megoldható.

A laptop használata közben biztosan mindenki érezte már, hogy az eszköz hőt termel. Ez az úgynevezett többlethő, amit nemcsak az egyes készületékek bocsátanak ki, hanem például a szupermarketek, a közlekedési csomópontok vagy a kereskedelmi épületek is.

Az egész Európai Unió hőigényét fedezné

Különféle forrásokból pusztán az Európai Unióban évente 2860 TWh-val megegyező hőmennyiség kerül a levegőbe, ami csaknem megfelel a régió teljes melegvíz- és hőigényének - írja a The Guardian a Danfoss mérnöki cég kutatására hivatkozva.

- A globális energiaválság egy intő jel, hogy hagyjunk fel a pazarlással -  mondta Toby Morgan, a Climate Group nonprofit szervezet felelős vezetője. - Manapság minden eddiginél fontosabb, hogy jól használjuk fel a megtermelt energiát, és ne engedjük, szó szerint, kiszökni azt az ablakon. Az energiahatékonysági fejlesztések - mint például a többlethő alkalmazása - csökkenthetik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket.

Ez a hőmennyiség ráadásul hasznosítható lenne a meglévő technológiákkal, mint például hőszivattyúkkal, hatékonyabb klímaberendezésekkel és gyártógépekkel. A tanulmány szerzői szerint a tudatosabb várostervezés és az energiaközösségek létrehozása is megoldásként szolgálhatna.

Van, ahol már használják is

Arra az Euronews cikke mutat rá, hogy vannak helyek, ahol már hasznosítják is ezt a többlethőt. A Dublini Technológia Egyetem például az Amazon adatközpontjából származó hőfelesleget használja a kollégiumok fűtésére. Norvégiában a világ első szárazföldi homárfarmján is egy adatközpontból érkező többlethővel melegítik a vizet.