Nagyban is hatékonyan termelődhet a hidrogén napenergia segítségével

hidrogén-napenergia-svajc-parabola

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A vártnál jóval nagyobb hatékonysággal termel hidrogént a svájci kísérleti napelemes reaktor. Sőt, a reakció során hőenergia és oxigén is hasznosítható mennyiségben termelődik.

Egy hatalmas, parabolaantennához hasonlító szerkezetet építettek fel kutatók a Svájci Szövetségi Technológia Intézet lausanne-i kampuszán, ami valójában egy kísérleti napelemes reaktor. A parabolatányér a napsugarakat egy kis területre koncentrálja, a keletkező energiával pedig egy reaktort indítanak be, ami a vizet hidrogénre és oxigénre bontja.

Nagy léptékben is működik

A vízbontás a hidrogén előállításának egyik leghatékonyabb módja. Mesterséges fotoszintézisnek nevezik a folyamatot akkor, ha a reakció napenergia segítségével megy végbe. Laboratóriumi körülmények között a módszer már igen jól működik, de Svájcban most először nagyban is kipróbálták. A kísérleti projektről az egyetem honlapján számoltak be.

 A szerkezet hatékonyságát különböző időjárási körülmények között tesztelték még 2020-ban és 2021-ben, az eredményeket pedig most tették közzé. A hatásfok átlagosan 20 százalék felett volt, a reaktor naponta nagyjából 500 gramm hidrogént termelt. Ez egy átlagos svájci, négyfős háztartás áramszükségletének felét lenne képes fedezni.

A “hulladék” is hasznosítható

A vízbontás során nemcsak hidrogén, hanem oxigén és hőenergia is termelődik, ráadásul olyan mennyiségben, hogy hasznosítható legyen. A hőenergia egy hőcserélőn átvezetve fűtési célokra, az oxigén pedig orvosi alkalmazásra is megfelelő.

A projekt következő lépése egy még nagyobb szerkezet építése. Az egyetem start-up cége egy svájci fémfeldolgozó üzemmel dolgozik együtt egy többszáz kilowattos demonstrációs reaktor építésén. Az ott keletkező a hidrogént a fémek izzításához, a hőt a gyár melegvíz előállításához használnák, az oxigént pedig a közeli kórházak számára juttatnák el.