Mesterséges fészkekkel védik a veszélyeztetett madarakat

szeleromu-csullo-feszek-hornsea-anglia

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy veszélyeztetett tengeri madár védelmében hatalmas, mesterséges fészkeket telepített a dán Ørsted a Hornsea 3 nevű tengeri szélerőmű közelébe.

A Hornsea 3 egy 2,85 GW teljesítményű offshore szélerőműpark lesz Anglia keleti partja mentén. A tervek szerint 2025-re készül el teljesen, és nagyjából 3 millió háztartás energiaigényét fogja fedezni - írja az Electrek. Azonban egy ilyen hatalmas projekt megvalósításának élővilágra gyakorlat hatása már nem elhanyagolható, de a dán kivitelező erre is gondolt.

Védett helyen nevelhetik fiókáikat a csüllők 

Az Ørsted csak úgy vállalhatta el a beruházást, ha biztosítja a háromujjú csüllő (Rissa tridactyla) védelmét. A tengeri madárfaj állománya 2000 óta folyamatosan csökken, amelynek az éghajlatváltozás és a táplálékhiány - halak és kis rákfélék eltűnése - lehet az oka. Annak érdekében, hogy ez a negatív tendencia ne folytatódjon, a szélerőműpark közelébe a kivitelező három, hatalmas mesterséges fészket telepített a Red7Marine tengerészeti vállalkozóval együttműködve.

- A csüllőket a kihalás veszélye fenyegeti, és mivel ennek legfőbb oka a klímaváltozás, a zöld energiára való átállás segítheti megmentésüket - mondta Eleni Antoniou, az Ørsted környezetvédelmi vezetője. - A mesterséges fészkek ráadásul biztonságos helyet adnak a madaraknak, hogy a ragadozóktól és lakott területektől távol nevelhessék fel fiókáikat.

szeleromu-csullo-hornsea-anglia
Hasonlítanak a természetes fészkelőhelyre

A szerkezetet egy ökológusokból, építészekből és mérnökökből álló csapat tervezte meg, és mindegyik nagyjából 500 fészkelőhelyet biztosít a madaraknak. Az építményekre kamera és megfigyelőállás is került, hogy a kutatók tanulmányozni tudják a csüllők viselkedését.

- A fészkek keskeny párkányokkal és függőleges oldalfalakkal rendelkeznek, hogy minél inkább hasonlítsanak azokhoz a sziklákhoz, ahol a csüllők fészkelnek - magyarázta a Red7Marine képviselője. - Nyolc oldala van, hogy a madarak akkor is megtalálják az ideális helyet, ha az egyik oldal túl napos vagy szeles lenne. A szerkezet fő része törtfehér színű, hogy beleolvadjon az ottani környezetbe.