A megújulók előretörése továbbra is töretlen

megujulo-energia-nap-szel-rekord

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A globális villamosenergia-termelés 12 százaléka származott tavaly megújuló energiaforrásból. Ez rekordnak számít, sőt egyes elemzők szerint jól jelzi, hogy a fosszilis energiahordozók korszaka hanyatlani kezdett.

Rekordmennyiségű energiát termeltek 2022-ben a szél- és naperőművek szerte a világon. Az EMBER nevű szervezet tanulmánya szerint - amelyet az Euronews részletezett - tavaly a globális villamos energia termelés 12 százaléka származott a megújuló energiaforrásokból, amíg 2021-ben ez 10 százalék volt.

Ugyanakkor a széntüzelésű erőművek termelésének kismértékű növekedésével a teljes villamosenergia-iparhoz köthető károsanyag-kibocsátás is rekordot döntött. Az elemzők azonban úgy gondolják, a szennyezés ezzel elérte a csúcsát, és a következő években csökkenni fog.

megujulo-energia-nap-szel-rekord

- Ebben az évtizedben, amely éghajlati szempontból különösen fontos, megkezdődött a fosszilis korszak hanyatlása, és ezzel együtt beléptünk a tiszta energia időszakába - hangsúlyozta Małgorzata Wiatros-Motyka, a tanulmány vezető szerzője.

Az EMBER  a fosszilis energiahordozókból származó termelés kismértékű csökkenését prognosztizálja 2023-ra, de a nap- és szélerőművek elterjedésével további, drasztikus visszaesés várható.

Még mindig a napenergia a legnépszerűbb megújuló forrás

A tanulmányból kiderül, hogy továbbra is a napenergia a legdinamikusabban növekvő energiaforrás - diadalmenete 18 éve töretlen. A 2021-es adatokhoz képest 24 százalékkal nőtt a naperőművekből származó termelés. A szélenergia sem marad le sokkal, ott 17 százalékos volt a bővülés 2022-ben. A megújuló és nukleáris forrásból származó villamos energia részaránya pedig elérte a globális termelés 39 százalékát.

Egyes országoknál gyorsabb az átállás

- A változás gyorsan eljön, de lesznek országok, ahol hamarabb érik el a fordulópontot - mondta Wiatros-Motyka.

Az EMBER a tanulmányban 78 ország esetén vizsgálta, hogyan áll össze az energiamix. A megújulók terén számos európai ország tör előre: Dániában 2022-ben a teljes termelés 60,8 százaléka származott szél- és napenergiából. Ezt követi Litvánia és Luxemburg. 

A teljesítményt tekintve Németország végzett a dobogó tetején 185 TWh-val, majd Spanyolország és az Egyesült Királyság jön. Európa összesen 805 TWh energiát termelt megújuló forrásból, ami bár hatalmas szám, mégis eltörpül Kína 1241 TWh-nyi termelésével szemben.

A tanulmányban ugyanakkor megjegyzik, hogy a megújuló energia alapvetően a fejlett országokban terjed, éppen ezért tenni kell azért, hogy a fejlődő országok se maradjanak le a tiszta energiára való átállásban.