Klímavédelem: Négy olcsó módszer az otthoni energiamegtakarításra

olcsomodszerek

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Ha a klímaváltozás elleni védekezésről beszélünk, legelőször mindig a globális vagy nemzeti óriásprojektek jutnak eszünkbe, mint a napelemparkok, szélerőművek, elektromos buszok a városokba, és hasonlók. Pedig, mint mindent, az ökotudatos módszereket is érdemes kicsiben kezdeni, így például saját otthonunk olcsó, hétköznapi megoldásaival. Mutatunk is pár gyakorlati példát.

Egy lakás, családi ház energiahatékonyabbá alakítása költséges lehet, és az sem biztos, hogy mindig megoldható; főként egy bérleményben, illetve, ha nem akarunk vagy tudunk egy bizonyos összegnél többet költeni rá. Ám léteznek olcsó és egyszerű megoldások is a megtakarításra. Megvizsgáltuk, hol veszítjük a legtöbb energiát otthonunkban, és néhány egyszerű megoldást találtunk ki, amelyek segítségével csökken a hőveszteség, így pénzt is megtakaríthatunk.

1., Ajtók

A meleg levegő minden zegzugot megtalál, hogy kiszivárogjon az épületből. A helyére hideg áramlik be, ami huzatot okoz. Ez hűti a lakást és főként energiát pazarol. Az ajtók becsukása-bezárása pedig nem biztos, hogy elegendő, mivel a kereteken lévő apróbb rések is lehetővé teszik a légcserét. Ma már nálunk is elérhetőek olyan hőtérképes felmérések, amelyekkel pontosan meghatározható, hol szökik a lakásból a leginkább a meleg.

Főképp régebbi, nagyobb társasházak lakásaiban tipikusan ilyen a levélbedobó-nyílás, amely gyakran a forró levegő fő menekülési útvonala. Itt, mint az ajtóréseknél is jó szolgálatot tesz a legegyszerűbb huzatkizáró – akár egy feltekert törülköző. Vagy ennél esztétikusabb megoldásként valami hasonló „újragondolt”, díszített ruhaanyag – már nem használt nyakkendő, póló, farmer, megfelelő méretűre, formájúra szabva, összevarrva.

2., Ablakok

Biztosan nem meglepő, hogy még az ajtóknál is gyakoribb hőveszteségi pontok a rosszul illeszkedő és szigetelt ablakok, üvegtáblák. Ha nem tudja dupla üvegezésűre cserélni az ablakokat, érdemes beszerezni néhány nehéz függönyt, ami segít megőrizni a meleget a szobában.

olcso-fuggony

Persze, nyilván senki sem akar naphosszat a sötétben üldögélni – ehelyett magunk is vékony műanyag fóliával takarhatjuk be az ablaküveget, amelynek a rögzítéséhez, hőzsugorításához, akár későbbi cseréjéhez a hajszárítót is bátran hívjuk segítségül.

3., Tetőtéri és padlásnyílások

A tetőtér szigetelése olyan, mintha gyapjúkalapot viselne – az alatta lévő meleget csapdába ejti. A tetőtéri és padlásfeljárók, szellőzők szintén figyelmet igényelnek. Például ragasszon egy műanyag zacskót a nyílás hátuljára, töltse fel a padlás szigetelésével, majd zárja le. Figyeljen a nyílás széleinek a szigetelésére, és hogy becsukáskor túlnyúljon a széleken.

Image removed.

4., Az emberi hozzáállás, viselkedés

Bármily furcsa, nem mindig tárgyakra eszközökre, hanem saját hozzáállásunk, gondolkodásunk, gyakorlatunk megváltoztatására lenne szükség a takarékosabb otthon működtetéséhez. Rengeteg apró dolgot tehetünk, amivel energiát és pénzt takaríthatunk meg, amihez csupán viselkedésünk módosítására van szükség, ahelyett, hogy bármit telepítenénk, felszerelnénk, készítenénk. Ám az energiafelhasználás mérésére azért elsőként szerezzünk be egy intelligens mérőműszert.

Az apró változtatások a napi rutinban nem kerülnek semmibe: ilyen, ha kevesebb időt töltünk reggel-este a zuhany alatt, ha mindig lekapcsoljuk a lámpákat, amint elhagyjuk a helyiséget, vagy alacsonyabbra állítjuk a fűtés termosztátját, ha távozunk otthonról.

Az Eco-Experts blog azt ajánlja, hogy „az embereket fűtse, ne az épületet” – ezért ne tartsa állandóan bekapcsolva a központi fűtést, ha nem fázik, és ne fűtse azokat a helyiségeket, ahol nem tartózkodik.

További ötletek:
  • főzés közben fedje le az edényeket és serpenyőket;
  • használjon mikrohullámú sütőt az ételek felmelegítéséhez, ne a sütőt – gyorsabb, takarékosabb;
  • ne töltse túl a vízforralót, ha például csak egy adag teához szükséges a forró víz;
  • olvassza le a hűtőszekrényt, ha már jegesedni kezd – hatékonyabban és olcsóbban is fog működni;
  • vásároljon kisebb tévét, illetve a meglévőt ne cserélje feleslegesen nagyobbra – a kisebb tévék eleve kevesebbe kerülnek, a plazmaképernyők pedig több áramot fogyasztanak;
  • és végül a régi kedvenc tanács – amit a szülők ősidők óta ismételgetnek, de továbbra is megfontolandó: ha fázol, öltözz melegebben, ne egyből a fűtést csavard föl.

(Forrás - képek és szöveg: bbcPONTcomPERnewsPERscience)